maandag 27 januari 2014

Voedselverspilling

Je hoort de laatste tijd veel over voedselverspilling. Een onderwerp met feiten waar ik, nadat ik mijzelf er wat verder in verdiept heb, erg van ben geschrokken!
In Nederland alleen al verspillen we naar schatting een derde van ons voedsel. Er wordt goed en lekker eten weg gegooid alleen omdat het niet voldoet aan de cosmetische eisen, omdat de uiterste houdbaarheidsdatum onnodig te strikt wordt nageleefd, of simpelweg omdat we meer kopen dan we kunnen eten. Consument, bedrijven en supermarkten spelen alle drie een rol in deze verspilling.
Samen verspillen we in Nederland zoveel voedsel dat we hier makkelijk 5.000 mensen mee kunnen voeden!

Nederlandse feiten:

 • Gemiddeld gooien consumenten 14 % van het voedsel dat ze hebben gekocht weg. Dit komt neer op 50 kilo voedsel per jaar en is zelfs nog exclusief de verspilling van dranken (koffie, thee, frisdrank, alcoholische dranken).
 • Consumenten in Nederland gooien per jaar 0,8 miljard kilo aan afval weg. Dit komt overeen met een geschatte 2,4 miljard euro aan voedsel per jaar. Gemiddeld betekent dit ongeveer € 350,- voor elk huishouden en € 155,- per persoon.
 • Naast de € 2,4 miljard voedselverspilling door consumenten, wordt er € 2 miljard verspild in de rest van de voedselketen. Opgeteld maakt dit een totale waarde van € 4.4 miljard aan voedsel dat wordt verspild per jaar.
Feiten voor de rest van de wereld:
 • Wereldwijd kan een derde van de gehele voedselvoorziening worden bespaard door het verminderen van food waste. Een derde is ook genoeg om 3 miljard mensen te voeden waardoor landen hun bevolking met 130% van hun voedingsbehoeften kan voorzien.
 • Een kwart van het verspilde voedsel in Europa, de VS en het Verenigd Koninkrijk zou genoeg zijn om 1 miljoen ondervoede mensen te voeden!!
 • 2,3 miljoen ton gevangen vis in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordzee en 40 tot 60% van alle gevangen vis in Europa worden weggegooid vanwege de verkeerde maat of soort, of vanwege het slechte Europese visquota systeem.
 • De VS en Europa produceren bijna 3 keer meer voedsel dan ze eigenlijk nodig hebben om hun bevolking te voeden. De productie van voedsel is een enorme belasting voor het milieu. In Nederland, de voedingsindustrie is verantwoordelijk voor meer dan 50% van de totale belasting van het milieu. Denk aan de CO2-uitstoot, gebruik van water, mijlen transport en afvalverwerking.
  Bron: Damn Food WasteGelukkig  worden steeds meer mensen zich bewust van de hoeveelheid voedsel dat er verspild wordt. Onlangs kwam ik achter het bestaan van het geweldige initiatief “Kromkommer”.

Volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild alleen maar om hoe ze eruit zien. Ook schommelingen in de productie en gebrek aan communicatie binnen de keten zorgen voor groenteoverschotten. Met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niets mis, maar toch belanden ze op de afvalberg.
Kromkommer zorgt er op allerlei manieren 
voor dat deze groente weer terugkomt op onze borden. Ze organiseren acties en campagnes om voedselverspilling onder de aandacht te brengen, werken samen met supermarkten, groothandels en restaurants zodat deze de “kromkommers” kunnen verkopen of gebruiken in hun gerechten. Ook hebben ze een eigen productlijn waarin de “gekke groente” verwerkt wordt tot bijvoorbeeld mosterd, jam of soep.


Hoe kun je zelf verder mee helpen om de voedselverspilling zoveel mogelijk te minimaliseren?
 • Je kunt een weekmenu samenstellen dat je bijvoorbeeld in het weekend maakt en waarvoor je maar 2 keer per week boodschappen hoeft te doen. Op die manier koop je niet onnodig te veel en kun je zelfs al vooruit koken, wat weer super handig is wanneer je werkt en weinig tijd hebt om ‘s avonds te koken.
 • Kijk thuis wat je nodig hebt en maak een boodschappenlijstje! Dit werkt goed tegen die impulsaankopen of aanbiedingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en vaak uiteindelijk toch weer in de vuilnisbak belanden.
 • De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de uiterste houdbaarheidsdatum die op producten staat. De uitkomst van dat onderzoek liet zien dat producten vaak onnodig in de prullenbak verdwijnen. Zij adviseren dan ook om producten met een houdbaarheidsdatum die buiten de koelkast houdbaar zijn eerst te proeven voordat je ze weggooit.
 • In de VS kennen ze het al heel lang: de zgn. “Doggie bag”. Daarin neem je eten wat je niet helemaal op hebt mee vanuit een restaurant naar huis en kun je deze “left overs” de volgende dag opeten. Ook in Nederland kennen we tegenwoordig dit concept en wel in de vorm van de “Foodie bag”.
 • Wanneer je pasta of rijst kookt en je maakt teveel (wat vaak gebeurt) dan kun je dit gerust in de koelkast bewaren en dit de volgende dag als lunch eten met een salade of wat overgebleven groente. Over het algemeen kun je de meeste gerechten ook invriezen, wat weer handig is wanneer je weinig tijd hebt ‘s avonds. Veel lekkerder en gezonder dan weer een patatje halen!
 
En als je dan echt niets geeft om het verspillen van voedsel, dan geef je vast en zeker wel om het verspillen van geld! ;-)

  

“Food is as important as energy, as security, as the environment. Everything is linked together.
Food, in the end, in our own tradition, is something holy. It’s not about nutrients and calories. It’s about sharing. It’s about honesty. It’s about identity.— Louise Fresco – TED talk: We need to feed the whole world

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten