woensdag 2 april 2014

Huidverzorging of huidvergiftiging?

Ik heb al vaak over het belang van goed, vers en zo onbewerkt mogelijk eten geschreven, maar wist je dat het gebruik van schoonheidsproducten zoals crèmes, douchegel, make-up enz. ook erg belastend kan zijn voor je gezondheid.

Veel mensen zijn van mening dat je zo weinig van E-nummers of gifstoffen, gebruikt in cosmetica, binnenkrijgt, dat je er geen last van kunt hebben. Dit wordt ons ook min of meer voorgehouden door de producenten van de producten en de overheid. Maar moet je eens kijken wat je op een dag eet, in totaal! En moet je eens kijken hoeveel producten je per dag op je lichaam smeert en hoe vaak je je handen wast e.d.?
Buiten dat zijn de onderzoeken die zeggen dat je best wat gifstoffen kan binnenkrijgen, natuurlijk niet gebaseerd op een mensenleven. Want wie weet wat voor effect het heeft als je dag in, dag uit elke dag gif eet, smeert en ademt?!

Je huid is je grootste orgaan. Alles wat je op je huid smeert heeft invloed op je lichaam. Sommige van de stoffen die we op onze huid smeren zijn zelfs erg gevaarlijk; ze zorgen voor bijv. hormoonveranderingen en verhogen de kans op kanker.
 
 

Voor welke ingrediënten geldt dit dan met name?
Parabenen
Parabenen zijn synthetische conserveringsmiddelen. Je vindt ze in shampoos, conditioners, styling producten, zeep, douchegel, lotions, scheercrème en- gels, make-up en tandpasta .
De cosmetische industrie zegt dat parabenen veilig zijn, terwijl onafhankelijke studies hebben bewezen dat ze verband houden met veel acute en chronische gezondheidsproblemen, zoals allergieën, huidtoxiciteit, biochemische veranderingen in het lichaam, ontwikkelings- en ​​reproductieve aandoeningen, endocriene (hormoon) verstoring, orgaantoxiciteit en kanker.
Bovendien zijn parabenen schadelijk voor het milieu.
Zo worden op verpakkingen gelabeld als: Paraben, Butylparaben, Ethylparaben, Methylparaben, Propylparaben.


Fluoride
Tandartsen benadrukken dat fluoride nodig is voor gezonde tanden. Vrijwel elk product voor de verzorging van het gebit, van tandpasta tot flosdraad, tandenstokers en mondwater, bevat tegenwoordig fluoride. Volgens voorstanders van het gebruik van fluoride draagt deze stof bij tot sterke tanden en botten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat we, door deze gebitsverzorgende producten te gebruiken, een bepaald percentage binnenkrijgen van een stof die giftiger is dan lood en bijna even giftig als arsenicum.
Uit publicaties van onderzoeksresultaten blijkt, dat lage niveaus van fluoride reeds een verwoestend effect op de gezondheid kunnen hebben, in de vorm van tandbederf en osteoporose. Terwijl er veel geschreven is over de effecten van hoge concentraties fluoride op tanden en botten, is er weinig bekend over de effecten van fluoride op de rest van het lichaam. Recent onderzoek toont echter aan, dat fluoride vrijwel elk orgaan in het lichaam kan aantasten, en zelfs gedeeltelijk verantwoordelijk kan zijn voor gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit en vele raadselachtige ziekten, zoals ME.

Ftalaten (fragrance )
Ftalaten worden gebruikt om plastic zacht te maken.
Ze zitten in lijm, bouwmaterialen en pesticiden, maar ook in parfums, haarverzorgingsproducten en deodorants. Vrijwel alle schoonheidsproducten bevatten ftalaten.  Ze worden doorgaans gebruikt als oplosmiddel om geuren langer te behouden. Vaak worden ze  vermomd op het etiket als “geur, fragrance”.
Bij zowel mensen als dieren worden ftalaten gekoppeld aan bio-accumulatie, wat betekent dat ze voor altijd (!!) vast komen te zitten in het lichaam.
Dit kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen zoals kanker, ontwikkelings-en reproductietoxiciteit, endocriene verstoring , orgaantoxiciteit , geboorteafwijkingen, neurotoxiciteit en neurologische aandoeningen.
Niet alleen zijn ftalaten giftig voor het lichaam, ze zijn ook gevaarlijk voor het milieu.

Sulfaten

Natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES) zijn goedkope chemicaliën gebruikt om te zorgen voor schuim. Ze zijn dus te vinden in alles wat schuimt
. Het stript de huid van haar natuurlijke oliën en verhoogt ook de mogelijkheid van penetratie van het huidoppervlak, waardoor nog meer giftige stoffen gemakkelijk het lichaam binnendringen.

Ethylenedimine en tetra-azijnzuur ( EDTA )

EDTA wordt gebruikt als stabilisator.
EDTA kan niet biologisch worden afgebroken en komt terecht in onze waterzuiveringsinstallaties, wat kan leiden tot allerlei problemen in onze waterwegen, omdat het zware metalen bevat die grote gevolgen hebben voor het milieu.
Bij ons zorgt het voor huidirritaties, allergieën, voortplantingsproblemen, nierschade en zelfs foetale problemen.

Formaldehyde

Formaldehyde is een kankerverwekkend chemisch product dat gebruikt wordt in de meeste balsem vloeistoffen (vloeistoffen die gebruikt worden om dode lichamen tijdelijk te bewaren).  Daarnaast wordt het dus ook gebruikt in veel schoonheidsproducten, maar meestal is het niet terug te vinden op het productlabel.
De meest voorkomende  formaldehyde, vrijgegeven conserveermiddelen zijn:  diazolidinylureum, imidazolidinylureum, dimethyl - dimethyl hydantoïne, Quaternium – 15, Bronopol.


Propyleen Glycol
Propyleenglycol is een belangrijk ingrediënt  voor remvloeistoffen, zorgt voor het behoud van  vocht en het wordt gebruikt als oplosmiddel in de kunststofindustrie.
Propyleenglycol is ook wel bekend als antivries. Blootstelling kan een negatief effect op celgroei  veroorzaken, het zorgt voor huidallergieën en kan permanente schade aan het oppervlak van de huid geven.

Tolueen

Tolueen is een additief gebruikt als oplosmiddel in nagellak en sommige haarverven, herkenbaar aan zijn  zoete geur.
Deze chemische stof wordt beschouwd als een vluchtige organische stof (VOS ), die ernstige irritatie aan ogen, longen en huid, beschadiging van het centrale zenuwstelsel ( CZS ), nier- en leverschade en ontwikkelings- en geboorteafwijkingen veroorzaakt.

Talk

Talk is het belangrijkste ingrediënt in babypoeder.
Het kan worden gevonden in deodorants, cosmetica en zonnebrandmiddelen. Deze veel gebruikte stof lijkt onschuldig,  maar is vaak verontreinigd door asbest en wordt gekoppeld aan kanker.



Natuurlijke, biologische huidverzorgingsproducten en cosmetica bevatten kruiden, oliën en extracten die zijn geproduceerd zonder synthetische pesticiden, mest of genetische gemodificeerde ingrediënten.
Deze natuurlijke ingrediënten zijn de enige stoffen die je lichaam accepteert en die geen belasting vormen voor je gezondheid.
De producten met natuurlijke ingrediënten kun je herkennen aan het keurmerk Ecocert,  BDIH, Cosmos of Natrue.


Waar moet je opletten wanneer je schoonheidsproducten koopt?
De beste tip dit ik ooit kreeg is “ Smeer niets op je huid, wat je ook niet kunt eten!”
  • Kies voor minder ingredienten en geen synthetische geur- en kleurstoffen (fragrance free).
  • Kies voor biologisch, let op de hierboven genoemde keurmerken.
  • Kies voor 100% natuurlijke, biologische, koudgeperste huidolie, zoals argan- of amandelolie.

Alle gifstoffen vermijden dat lukt natuurlijk niet, maar ik doe wel graag wat ik kan. Dus bij mij zijn alle synthetische verzorgingsproducten het huis uit.

Je kunt ervan uitgaan dat de producten die geproduceerd zijn door Unilever of Procter & Gamble niet goed voor je zijn. Ik zelf gebruik dus niets waar hun label op staat.
Merken waar je wel aan kunt denken zijn Lavera, Lush, Weleda, Urtekram, PNS en Dr Hauschka.

Veel producenten willen meeliften met de heersende “gezondheidshype” en zetten, ten onrechte, kreten als “organic/biologisch, herbal, natuurlijk” op hun verpakkingen. Het is daarom belangrijk dat je, net als bij voedsel, goed de achterkant of bijsluiter leest. Merken als Rituals en The Body Shop doen zich heel gezond voor, maar zijn dit niet!
Dit geldt zeker ook voor de producten speciaal voor baby’s en kinderen (zoals Zwitsal). Deze zitten ook vol met giftige stoffen. Een goed en natuurlijk alternatief voor Zwitsal producten zijn Weleda en Burt’s Bees.

Zijn er verder nog voordelen aan natuurlijke cosmetica producten?
Ja zeker! In Europa is het namelijk wettelijk verplicht dat alle synthetische ingrediënten die in reguliere cosmetische producten zitten, getest worden op dieren. Ook al staat er op een product dat het niet op dieren getest is, de afzonderlijke ingrediënten zijn dat wel!
Natuurlijke cosmetica is niet getest op dieren en ook de grondstoffen zijn dat niet.


 
 
 
Handige sites & apps
EWG's “Skin Deep Cosmetics Database” is een online gids met veiligheid ratings voor meer dan 78.000 cosmetica en andere persoonlijke verzorgingsproducten van meer dan 2.500 merken.  

Kijk ook eens naar hun handige app voor Apple en Android .

En speciaal voor de (aanstaande) ouders onder ons, een flyer over baby en kinder cosmetica.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten