woensdag 27 november 2013

Meditatie mythes ontmaskerd

Er bestaan veel misverstanden over mediteren.
Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het zweverig is of heel moeilijk. Maar niets is minder waar!
Op de meest gehoorde mythes ben ik hieronder wat dieper in gegaan.


Door meditatie krijg je een heldere en lege geest.
Een volle, drukke geest is onze natuurlijke staat. Onze geest heeft de neiging om over  te stromen met gedachten, ideeën, zorgen, emoties, plannen en dromen. Een volledig lege geest zonder gedachten gaat nooit gebeuren!
Je hoeft niet de strijd met je geest aan te gaan om geen gedachten te hebben, want dat is onmogelijk. Mindfulness (meditatie) is het vermogen om aandacht te besteden aan wat er hier en nu is, zonder je blind te staren op een bepaald idee, overtuiging, gevoel of herinnering . Het is het kijken naar de manier waarop we denken,  zonder onszelf te identificeren met onze gedachten . In meditatie ervaren we dat onze gedachten elkaar in snel tempo opvolgen, de één na de ander. Als we kunnen zien dat onze gedachten net zo komen en gaan als wolken die voorbij drijven, dan is het mogelijk om deze gedachten los te laten. Zo ontstaat er rust en ruimte.


In een eerder blog heb ik het al eens gehad over onze drukke gedachtenwereld, de zgn. Monkey Mind http://vihanayoga.blogspot.nl/2012/07/monkey-mind.html

Je moet een rustig en geduldig of zweverig persoon zijn om te kunnen mediteren.
Meditatie draagt bij aan meer rust en geduld in je dagelijks leven, maar je hoeft geen kalm , rustig en geduldig  persoon te zijn om te kunnen mediteren. Door meditatie zie je wat er aan de hand is in je leven en dat is verre van zweverig! Je kijkt naar jouw gedachten, gewoontes, overtuigingen, emoties, gevoelens en gedrag. Je kijkt je angst, verdriet en geluk recht in de ogen en je dealt met dat wat er op dit moment in je leven gebeurt. Of het nu prettig of onprettig is, intense en moeilijke emoties horen bij het leven en  zijn dus een deel van meditatie. Iedereen kan dus mediteren, let maar eens heel aandachtig 10 tellen op je in- en uitademing….en je mediteert al! Toch hoor je vaak dat mensen ervaren dat ze niet kunnen mediteren,  of dat het bij hun niet werkt. Maar het is inmiddels zelfs wetenschappelijk bewezen dat het werkt, dus waarom zou het bij jou anders zijn?


Meditatie is ingewikkeld en tijdrovend.
Meditatie is niet ingewikkeld. Je hebt er ook geen speciale kleding of accessoires voor nodig. Wij hoeven niet uren achtereen te mediteren om de voordelen te voelen. Zelfs door slechts een paar minuten stil te zijn en bewust adem te halen kun je al verschil merken.
Meditatie is simpelweg stil zitten, je concentreren op je ademhaling en aandacht voor het moment.
Hoewel het soms niet altijd zo makkelijk is als ik hierboven noem en lukt het de ene keer beter dan de andere keer om je aandacht in het moment te houden. Vooral wanneer meditatie nieuw voor je is word je je in het begin erg bewust van jouw drukke gedachten en gekke emotionele schommelingen. Oude , opgeslagen emoties en lang vergeten herinneringen kunnen terugkomen.  
Dit alles kan voelen als een stap terug , maar het is eigenlijk een belangrijk onderdeel van het steeds (zelf)bewuster worden.

Meditatie moet worden gedaan in lotushouding en op een afgelegen plek.

Mindfulness meditatie kan worden gedaan in de traditionele zittende positie (lotushouding) maar ook zittend op een stoel, liggend, lopend, etend en pratend. Het gaat om het loslaten van het verleden en de toekomst en het gericht zijn op het moment waar je je dan in bevindt, zelfs als dat moment ergens in het openbaar en in een rumoerige omgeving is. Wil je meditatie ook een keer proberen? Kijk dan in deze post voor een hele simpele, maar niet minder effectieve "Meditatie voor dummies" http://vihanayoga.blogspot.nl/2012/02/meditatie-voor-dummies.html

    "Life isn't as serious as our mind makes it out to be." Eckhart Tolle

     Geen opmerkingen:

Een reactie posten