zondag 15 juli 2012

Mandela Day & Face This

Naast Earth Day, waar ik in april een blog over schreef, is er nog een dag waar ik graag even bij stil wil staan:
18 juli Mandela Day

De Mandela Day boodschap is eenvoudig.
Nelson Mandela  vecht al 67 jaar van zijn leven  voor de rechten van de mensheid. Op Mandela Day kan iedereen 67 minuten van zijn of haar tijd vrij maken om bijv. een goed doel te steunen of de lokale gemeenschap van dienst te zijn.

Mandela Day roept mensen overal ter wereld op om verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld en deze, stap voor stap, te veranderen in een betere wereld, net zoals Nelson Mandela doet. Positieve verandering begint met kleine acties. De doelstelling van Mandela Day is om mensen te inspireren de wereld te veranderen en daarmee een wereldwijde beweging te bewerkstelligen.

Wat ideeën voor Mandela Day
·         Help bij het plaatselijke dierenasiel. De dieren zullen dolblij zijn met een wandeling en een beetje liefde en aandacht!
·         Bied een oudere buur aan om zijn/haar inkopen/klusjes te doen.
·         Doneer een ​​tas vol (oud) speelgoed aan een ziekenhuis.
·         Doneer je oude computer.
·         Geef je oude boeken aan een schoolbibliotheek.
·         Ruim je kast op en geef de kleren die je niet langer draagt aan iemand die ze nodig heeft.
·         Help een handje bij de Voedselbank  of stel zelf een voedselpakket samen voor iemand die het nodig heeft.
·         Breng een bezoek aan het plaatselijke bejaardenhuis en breng tijd door met de bewoners.
·         Verzamel oude kranten uit een school/buurthuis/ziekenhuis en breng ze naar een recyclingbedrijf.
·         Organiseer een paar vrienden om het park, het strand, de straat, het plein of de sportvelden in de buurt schoon te maken.

Ondanks de ellende op de wereld vind ik dat we toch ook steeds meer betrokkenheid om ons heen zien.  Mensen worden wakker en zien in dat "we zo niet langer door kunnen gaan". 
Je ziet steeds meer individuele acties of acties van kleinere groepen mensen ontstaan die grote invloed hebben. Misschien zelfs meer dan de grote goede doelen, die de afgelopen jaren toch best vaak slecht in het nieuws gekomen zijn door bijv. enorme salarissen in de top van die organisaties. Of het voorbeeld van het "zoekgeraakte" geld wat ingezameld is voor de tsunami slachtoffers in 2005...
In mijn ogen spreken deze kleinere acties en organisaties mensen meer aan op hun verantwoordelijkheid en op die manier creëer je meer bewustwording en dus betrokkenheid.
 
Een van die goede doelen die mij erg aanspreken is de organisatie Face This.Jos & Jelka zijn Face This in 2008 gestart, samen met Indonesische basisschoolleerlingen. Van hun zelfgemaakte tekeningen worden hippe t-shirts collecties ontwerpen.  De opbrengst van deze t-shirts wordt gebruikt voor de bouw van scholen.

SAVE THE DATE

Op zaterdag 1 september a.s. organiseer ik samen met Jos & Jelka van Face This een yoga-benefietmiddag om geld in te zamelen voor de bouw en het onderhoud van basisscholen in Indonesië.
Reserveer deze middag vast in je agenda! Binnenkort hier meer over… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten