maandag 25 juni 2012

Friends, not food

Tot de grote verbazing, en soms zelfs een beetje schrik, van mijn omgeving eet ik sinds een maand vegetarisch en omdat ik zoveel vragen krijg dacht ik: Laat ik er maar een blog aan wijden ;-)

Al een tijdje liep ik met het idee rond. Sowieso eten wij thuis al zoveel mogelijk biologisch en dat gold dus ook voor het vlees dat ik at. Toch knaagde er nog iets, ik ging steeds meer lezen over een vegetarisch dieet, ging zelfs met varkens knuffelen (Blog Inspiratie) alleen de knoop doorhakken lukte op de een of andere manier niet…
Toen ik dit aan een vriendin vertelde, raadde zij mij de documentaire “ Earthlings” van PETA en de Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix aan. In deze documentaire wordt met behulp van verborgen camera en nooit eerder vertoonde beelden, uitgelegd hoe de dagelijkse praktijken van de grootste industrieën ter wereld, die allemaal volledig gebaseerd zijn op dieren voor de winst, verlopen. Er worden 5 onderwerpen behandeld: huisdieren, voedsel, kleding, entertainment en wetenschap.


De documentaire opent met het volgende:
earth-ling  - One who inhabits the earth.
Since we all inhabit the earth, we are all considered earthlings. There is no sexism, racism, or speciesism in the term 'earthling'. It encompasses each and every one of us: warm- or cold-blooded, mammal, vertebrate or invertebrate, bird, reptile, amphibian, fish and human alike.
It is the human earthling who tends to dominate the earth, oftentimes treating other fellow earthlings and living beings as mere objects. This is what is meant by 'speciesism'. By analogy with racism and sexism, speciesism is a prejudice or attitude or bias in favor of the interests of the members of one's own species and against those of members of other species.

En daarna krijg je anderhalf uur gruwel, ellende en verderf te zien…je ziet hoe het er werkelijk aan toe kan gaan achter de gesloten deuren van asiels, de slachthuizen, het circus, de dierentuin, laboratoriums, enz. Het is geen film die je even opzet omdat je niets te doen hebt, maar zoals mijn vriendin al voorspelde: Dit gaf mij het laatste duwtje wat nodig was om vegetarisch te worden!
Mijn hoofdreden om vegetarisch te gaan eten is dan ook al het leed wat wij, de mens, bij de dieren die wij opeten veroorzaken. Ook al is het vlees biologisch en hebben de dieren dus een iets beter bestaan gehad, uiteindelijk gaan ze allemaal naar het slachthuis waar de meest afschuwelijke dingen gebeuren en het dier vervolgens op een inhumane manier aan zijn eind komt…  Wij krijgen dan met biologisch vlees de groeihormonen en antibiotica misschien niet binnen, maar het vlees zit wel bomvol met angst en stresshormonen: wat ook niet goed is voor onze gezondheid!
Verder is de vleesindustrie ook erg belastend voor het milieu (nummer 1!!) en ook lichamelijk bemerk je de vele voordelen van een vegetarisch dieet. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, vermindert het risico op kanker, diabetes, botontkalking en ontstekingen, darm- en maagklachten verdwijnen en je verliest gewicht.

Dit is Belinda, een zeug die vorig jaar ontsnapt is uit het slachthuis. Ze bleek zwanger en is bevallen van haar biggetjes, waaronder een prachtige zoon Boris!

En dit is Chester. Zoals de meeste van de dieren die gered zijn uit de bio-industrie, was hij doodsbang voor mensen. Nu, een jaar later, voelt hij zich zo veilig dat hij zijn neus laat kriebelen.  Zijn goede vriend Norman staat op de achtergrond, ze zijn nooit ver van elkaar!

Inmiddels zijn we dus een maand verder en ik moet zeggen, het bevalt me goed! Ik mis vlees  totaal niet, hoewel het wel even zoeken was naar een goede, gebalanceerde manier van eten, het enige wat ik (nog) niet helemaal kan loslaten is sushi…
Ik merk ook al echt verschil lichamelijk, ondanks dat we thuis maar een aantal keer per week vlees aten.
Om vele redenen lijkt yoga hand in hand te gaan met gezond leven en een plantaardig dieet.  Niet dat iedereen die aan yoga doet een vegetariër is, maar je wordt door yoga bewuster, bewuster niet alleen van jezelf maar ook van mededogen voor dieren, de bescherming van ons milieu, verlenging van je leven en je gezondheid.  Door yoga begon ik ook met het lezen over voeding op basis van het eten van “whole foods”, niet het “onzin voedsel” waarvan de voedingsindustrie je wil laten denken dat het gezond is. Vooral het boek van Kris Carr "Crazy Sexy Diet" (Zij heeft een zeldzame vorm van kanker waarvan medici zeiden dat deze niet te behandelen en ongeneeslijk is. Volgens deze artsen had zij in 2003 nog maar een paar jaar te leven.  Door het veranderen van haar dieet en levensstijl naar een die groen, schoon, veganistisch en stress-vrij is, zijn haar tumors gekrompen en haar bloedwaarden van iemand die kerngezond is!!) en het boek “The Kind Diet” van Alicia Silverstone hebben mijn manier van denken en beslissingen nemen veranderd.
Doe jezelf een plezier en koop een boek en leer hoe je jezelf echt kunt voeden! Het eten van plantaardige, natuurlijke, chemie-vrije en minder dierlijke producten (vlees, vis en zuivel) zal je helpen aan een ​​gezond lichaam. Je hoeft niet meteen op een vegetarisch of veganistisch dieet over te gaan, maar begin met het verminderen van de hoeveelheid vlees, vis, zuivel en verwerkte levensmiddelen (processed foods) die je eet. Vervang deze door kleurrijke, smakelijke groenten.  Eten moet niet iets zijn wat je doet zonder na te denken, maar moet worden gedaan met “mindfulness” (aandacht).  Het houdt je in leven, maar kan je dus ook naar een vroegtijdig graf sturen…  Ik vind ook dat het onze verantwoording is naar de aarde, de maatschappij, jezelf en onze (toekomstige) kinderen!

Maar lieve vrienden en familie, wees niet bang: ik ga jullie niet veroordelen wanneer je wel vlees eet, ik ben ook nog steeds net zo gezellig om mee te eten als voorheen en ik ben ook niet lastig ;-)
Eet smakelijk!
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten