zondag 22 april 2012

Earth Day

Vandaag was het Earth Day.
Earth Day is een
jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in 192 landen. Deze dag heeft als doelstelling mensen te laten nadenken over hun consumptiegedrag en de invloed hiervan op de aarde.           
http://www.earthday.org/                                               http://www.dagvandeaarde.nl/
Op 22 april 1970 begon Earth Day in de Verenigde Staten als demonstratie van 22 miljoen Amerikanen voor een gezond en duurzaam milieu. Inmiddels is de dag uitgegroeid tot een wereldwijd gevierde dag, Earth Day Network (EDN) werkt momenteel samen met meer dan 22.000 partners in 192 landen. Meer dan 1 miljard mensen nemen deel aan de Earth Day activiteiten per jaar, waarmee het de grootste maatschappelijke samenwerking op de wereld is!
Toen ik in 2007 in Sydney was, werd daar door het Wereld Natuurfonds voor het eerst Earth Hour georganiseerd. Tussen 19.30  en 20.30 uur doofden vele huishoudens en bedrijven hun lichten gedurende een uur om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxide uitstoot te verminderen. Vanuit het huis van mijn oom en tante in Eleanora Heights hadden we een prachtig uitzicht over de stad en we stonden dan ook om 19.30 uur klaar om de lichten uit te zien gaan. Het was een heel bijzonder gezicht om deze grote stad een uur in het donker te zien!
Earth Hour 2007 heeft voor een verminderd energieverbruik gezorgd van gemiddeld 4,9% tot 10,2% gedurende het uur, waaraan meer dan 2.2 miljoen mensen meededen. Inmiddels is ook dit initiatief uitgegroeid tot een wereldwijd succes, ieder jaar op de laatste zaterdag van maart wordt Earth Hour gehouden. Ook dit jaar werd de wereldwijde deelname weer groter: meer dan 6500 steden in 150 landen hebben meegedaan!
Tijdens onze vakantie in Indonesië hebben we zoveel prachtige natuur gezien, maar ook zo verschrikkelijk veel vervuiling! Ik heb nog nooit zo’n “vies” land gezien en vond dit erg schokkend…
                                                                                                                                                             
    

Komodo Eilanden - uit eigen archief  

Baliem Vallei, Papua - uit eigen archief      

Ook heeft mij dit weer extra bewust gemaakt van het feit dat we zo echt niet door kunnen gaan. Het beter zorgen voor onze planeet hoeft niet moeilijk te zijn. Eigenlijk is het vrij eenvoudig, je wordt zelf ook gezonder en  het bespaart geld. Ik geloof ook echt dat wanneer wij het goede voorbeeld geven er steeds meer landen (ook de 3e wereld landen) zullen volgen.         

Hieronder wat eenvoudige tips om de milieuvervuiling te verminderen:

Eet meer groenten!
En eet minder vlees en zuivel . De veehouderij is een van de grootste vervuilers. Het is de nummer 1 bron van methaan, een krachtig broeikasgas, wat met meer dan 100 miljoen ton per jaar ernstig vervuilt.

Sorteer plastic, papier en glas!
Hierdoor komen er minder chemische stoffen terecht  in het milieu, het bespaart natuurlijke hulpbronnen, reclycling kost minder energie dan het maken van de producten en het verkleind onze vuilstortplaatsen. 
http://www.plasticheroes.nl/
Koop een goede herbruikbare boodschappentas! 
Zelf heb ik pas geleden een soort netjes gekocht om daar groente en fruit in te doen om zo het gebruik van plastic zakjes te verminderen. http://www.bewustgoed-winkel.nl/a-19149014/again-and-a-gain/again-and-a-gain-take5-bags
Ga composteren!
Al het groene afval kan worden verwerkt in een compostvat in de achtertuin. Het bespaart tijd, energie en geld dat besteed zou worden om het naar een stortplaats te vervoeren waar het niet de kans krijgt om te ontbinden, omdat het vast zit tussen de afvalbergen van plastic. Eenmaal afgebroken, kan de compost dan worden gebruikt als bodem om je eigen tuin te laten groeien.
Gebruik glazen waterflessen!
De meeste plastic waterflessen zijn in feite gevuld met kraanwater. We maken gebruik van 18 miljoen vaten olie om water te vervoeren en dit aantal blijft elk jaar groeien.        In onze oceanen drijft op dit moment 3,5 miljoen ton aan plastic, dit staat gelijk aan ongeveer 9 miljoen voetbalvelden van plastic. Iedere keer dat je je glazen fles hervult maak je een groot verschil voor de aarde, maar ook weerhoudt je gevaarlijke chemicaliën die in plastic zitten van het binnen dringen van je lichaam.
http://plasticsoupfoundation.org/
Plant een boom!
Vooral fruitbomen genezen en reinigen de lucht.  Ook verbeteren ze de bodemkwaliteit, voorkomen ze erosie, zijn ze een huis voor dieren, ondersteunen ze waardevolle waterbronnen en zorgen ze  voor voedsel voor mens en dier. Een boom kan ongeveer 10 pond van de vervuiling en 330 kilo kooldioxide uit onze lucht zuiveren per jaar! Om nog niet eens over de hoeveelheid zuurstof die ze afgeven te spreken…  
http://www.bomenvoorkoeien.nl/
Gebruik groene huishoudelijke producten!
In de laatste 100 jaar zijn er meer dan 75.000 nieuwe chemische stoffen ontdekt en gedumpt in het milieu. In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig eco-vriendelijke schoonmaakproducten kopen.
Verbruik thuis minder energie!
Gebruik de verwarming zo weinig mogelijk. Kleed je warmer wanneer het het koud is. Dit helpt de aarde door het gebruik van minder energie en je portemonnee door een lagere energierekening. Leuke bijkomstigheid: In de winter verbrandt je meer calorieën wanneer je het net iets kouder hebt en in de zomer ontdoet ons lichaam zich door middel van zweten van gifstoffen. Een win-win situatie dus ;-)

Eet lokaal geteelde producten!
Het eten van lokale producten verlaagt de milieu-impact van de scheepvaart over de hele wereld. Of beter nog: leg een kleine moestuin aan. Dit kan zelfs op een balkon met slechts een paar kruiden als dat alles is waar de ruimte voor hebt. De voordelen van het kweken van je eigen groenten en fruit  eten zijn enorm en alle beetjes helpen in je portemonnee! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten