woensdag 14 maart 2012

Reizen

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do...
So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”
Mark Twain

Ik las pas een onderzoek waaruit blijkt dat de meeste mensen zich het best over zichzelf voelen vlak voordat ze op vakantie gaan… Ze hebben al hun to-do lijstjes afgevinkt, lopende zaken zijn zoveel mogelijk afgerond, en ze sluiten nieuwe beloftes met zichzelf en de omgeving (vanaf nu ga ik meer sporten, minder eten, minder hard werken).
Mijn conclusie: Om gelukkig en blij met jezelf te zijn moeten mensen vaker op vakantie gaan! ;-)
Laat ik nu mijn eigen advies zeer ter harte nemen en deze week voor 4 weken naar Indonesië af te reizen!  We bezoeken daar o.a. Bali, Lombok, de Komodo eilanden, Flores en West Papoea.
In mijn voorgaande blogs heb ik het al vaak gehad over “bewust zijn” en natuurlijk wil ik ook “bewust reizen”. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we (en de toekomstige generaties) willen blijven genieten van reizen & vakanties, we absoluut rekening moeten houden met onze prachtige planeet en haar bewoners!     
Daarom ben ik eens gaan Googlen hoe je zoveel mogelijk sociaal & eco bewust kunt reizen.

·         Breng je eigen RVS waterfles. Veel plaatsen bieden schoon drinkwater, zodat je niet iedere dag een ​​nieuwe plastic fles water hoeft te kopen.
·         Behandel het gebied dat je bezoekt met respect. Gooi afval weg in prullenbakken en zeker wanneer je de natuur ingaat: Laat absoluut geen rommel achter!!
·         Een van de meest voorkomende dingen die men doet tijdens een strandvakantie is schelpen of stenen verzamelen. Hoewel ze heel mooi zijn, zijn ze ook een deel van de natuurlijke omgeving en vaak iemands huis. Haal geen dingen uit de natuurlijke omgeving, ze hebben een doel en zijn er voor een reden.
·         Probeer de lokale cultuur en smaken te ervaren en leer over de gemeenschap waarin je verblijft. Kies ervoor om lokale bedrijven en restaurants te ondersteunen, niet de ketens. Stel vragen en praat met de lokale bevolking; leer wie ze zijn, hoe ze leven en wat ze willen uit het leven. Respecteer zowel de overeenkomsten als de verschillen.
·         Of u je nu reist per vliegtuig, trein, auto of boot, je kunt voor je reis (vaak bij boeking al) je carbon footprint (CO2 voetafdruk) http://climateneutralgroup.com/diensten/co2-calculator/  minder belastend maken door carbon offsets te kopen na reservering of te boeken bij een klimaatneutrale organisatie.
·         Kies voor hotels die verschil maken en kijk verder dan de typische winst-only bedrijven. Hotels die werkelijk duurzaam zijn zorgen voor de lokale gemeenschap en het milieu, door bijvoorbeeld lokale werknemers aan te trekken en te recyclen.
·         Wees bewust van interacties met wilde dieren. Houd een veilige afstand van een wild dier. Voer dieren in het wild nooit! En gebruik alsjeblieft geen flits bij het nemen van foto's! Hoe zou jij het vinden als iemand meerdere close-up foto's van je neemt met een flits die je bij iedere foto verblind?                                                                                                                     Neem ook zeker geen dieren of producten van dieren mee naar huis. Of het nu gaat om koraal, wol, schelpen of alligatorhuid, denk eraan - het behoort tot het dier die leeft en ademt, net als jij!
·         Kies ervoor om niet deel te nemen aan programma's die dieren houden in gevangenschap. Hoewel het misschien leuk lijkt te "zwemmen met de dolfijnen," het is niet per se leuk voor de (vaak in het wild gevangen) dolfijn, die vast wordt gehouden voor de rest van zijn leven. Door deze "dier" pretparken en reizen niet te bezoeken, vermindert de vraag en zullen er minder dieren in gevangenschap gehouden worden.
·         Schakel de verlichting en airconditioning/ventilatoren uit voor het verlaten van je kamer, neem korte douches en wees zuinig met water. Als je reist in een gebied waar je niet zeker bent of het leidingwater veilig te drinken is, vraag na in je hotel of ze een filtersysteem hebben, zodat je je herbruikbare roestvrij stalen fles kunt  gebruiken! Plastic flessen worden over het algemeen niet gerecycled en belanden in een stortplaats of, erger nog, een waterweg die leidt naar een rivier of de zee.


Happy Holiday!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten