woensdag 2 mei 2012

Lentekriebels

Wakker worden!
Ondanks het nog sterk wisselende weer, heb ik al echt de lente in mijn bol…
Voor mij betekent dit Grote Schoonmaak! Niet alleen in huis, maar ook in mijn hoofd en lichaam.
Een Lente Detox All Over zeg maar ;-)
Maar wat is detoxen eigenlijk? En hoe kan yoga je hierbij helpen?
Er zijn drie belangrijke systemen in het lichaam die een cruciale rol in de afvoer van afvalstoffen (detox) spelen - de bloedsomloop, de spijsvertering en het lymfestelsel.
De bloedsomloop pompt het bloed door het hele lichaam, levert zuurstof en voert de afvalstoffen af. Het spijsverteringssysteem verwerkt het voedsel wat we eten en het scheidt voedingsstoffen van afvalstoffen. Het lymfestelsel verzamelt intracellulaire vloeistof (vloeistof uit cellen) uit het hele lichaam en voert het naar de lymfeklieren, waar er schadelijke zaken (zoals bacteriën of andere verontreinigingen) worden verwijderd waarna de vloeistof wordt teruggebracht in de bloedbaan.

Yoga helpt en ondersteunt je lichaam in dit natuurlijk proces. Tijdens een yogaserie wordt ieder deel van het lichaam als het ware geduwd, getrokken, gedraaid, en omgekiept. Dit vergemakkelijkt de afvoer van afvalstoffen, zoals koolstofdioxide, melkzuur en lymfatische vloeistof uit de diepe weefsels en uiteinden van het lichaam, iets wat een andere sportsessie gewoon niet kan bereiken.
Ook yoga ademhaling (pranayama) speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van ontgifting. Pranayama helpt kooldioxide uit het longweefsel, stimuleert de organen van de spijsvertering en brengt daarnaast rust en zorgt voor een heldere geest!
Yoga is een fijne manier om wakker te worden s‘ ochtends. Je hoeft echt niet een  half uur eerder op te staan, iedere minuut aan yoga besteed is een goed bestede minuut!
Om je wat op weg te helpen staan hieronder wat asana’s (houdingen) die je lichaam helpen bij het detoxen.
Neerwaartse Hond
Detox voordelen: Laat energie door het hele lichaam stromen en is hiermee een goede warming-up. Het gaat stijfheid van benen, rug en schouders tegen. Helpt bij de circulatie van het bloed en het lymfestelsel.

Ga op je handen en knieën zitten. De knieën staan een klein stukje uit elkaar, recht onder de heupen. De handen staan onder de schouders, de vingers zijn gespreid en de wijsvinger wijst recht vooruit.
Krul je tenen op de grond en duw op een uitademing de billen omhoog en naar achteren, zodat je stuit ver omhoog reikt. Strek je armen en benen. Als dit onprettig voelt in je knieën, buig ze dan lichtjes.
Duw de hielen in de richting van de grond; ze hoeven de grond niet per se te raken. Je hoofd is tussen je armen en je kijkt tussen je benen door naar achteren. Blijf één tot drie minuten in deze houding.

Spinal twist
Detox voordelen: Masseert de buikorganen, versoepelt de ruggengraat, stimuleert de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen.

Zit met de benen gestrekt naar voren. Buig je knieën en zet je voeten op de grond. Leg je linkerbeen op de grond met je linkervoet dicht bij de rechterbil. Plaats je rechtervoet aan de buitenkant van de linkerknie op de grond. De rechterknie wijst omhoog. Houd beide zitbotjes aan de vloer. Maak jezelf lang op een uitademing en draai naar rechts. Zet je rechterhand achter je op de grond. Zet je linkerelleboog aan de buitenkant van je rechterknie. Kijk over je rechterschouder. Adem 10-20 keer lang en diep.
Op een uitademing kom je terug naar het midden. Strek je benen weer voor je uit en doe de oefening nu andersom.
Gebroken kaars
Detox voordelen: Stimuleert circulatie van het bloed en lymfestelsel vanuit de voeten en benen. Kalmeert het zenuwstelsel, waardoor je lichaam ontstresst en zich kan richten op het detoxen. Ook een goede oefening wanneer je hoofdpijn hebt!

Zoek een leeg plekje bij de muur. Rol een deken op en leg deze op de grond. Ga op je zij liggen en strek je benen naar voren, parallel aan de muur, zodat je lichaam een hoek vormt.
Schuif je billen zo dicht mogelijk tegen de muur. Plaats je benen, met een vloeiende zwaai, omhoog tegen de muur. Tegelijkertijd kom je met je onderrug op de opgerolde deken te liggen.
Leg je armen langs je oren tegen de grond, met de handpalmen omhoog. Trek je kin in, zodat lengte ontstaat in je nek. Druk je nek en achterhoofd zacht tegen de grond. Blijf in deze houding gedurende vijf à vijftien minuten.
Voordat je uit de houding komt, duw je de deken onder je vandaan. Rol op je zij en kom langzaam overeind.

De PloegDetox voordelen: Verhoogt het energiepeil  en verbetert de bloedsomloop. Heeft een vitaliserend effect. Maakt de rug soepeler en bevordert de spijsvertering. Buik, heupen en benen worden slanker.
Lig op je rug met je armen langs je zij en breng op de uitademing je benen omhoog.
Strek je benen terwijl je jezelf iets hoger opdrukt, waarbij je je heupen met je handen ondersteunt. Beweeg je benen over je hoofd tot achter je hoofd en raak met je tenen de grond aan boven je hoofd.
Als je dit niet haalt of durft, kun je met je voeten steunen op een blok of de zitting van een stoel.
Je benen blijven recht en je armen blijven rechtuit op de grond voor het bewaren van je evenwicht. Adem goed in je buik en voel de adem je organen masseren. Wanneer je voldoende gehad hebt,  breng je je benen naar boven en rol je wervel voor wervel je rug af totdat je benen gestrekt op de grond liggen.
De Vis Detox voordelen: Maakt de borst ruimer en beweeglijker en versterkt de rug. Bevordert de spijsvertering. Zenuwen van de rug krijgen extra bloed.

Begin weer vanuit rugligging en plaats je handen naast elkaar onder je dijen, met de handpalmen op de grond. Druk de ellebogen stevig tegen de mat. Adem in, til je borst op en verruim je borstkas. Je rug trekt hol, je kruin raakt de grond, maar het gewicht rust voornamelijk op de armen. Wanneer je de Vishouding voor het eerst aanneemt, doe dit dan niet te lang. Een halve minuut volstaat al.
Til, vóór je uit de houding komt, eerst je hoofd op en glijd dan langzaam terug.

En voor degenen die al wat bekender zijn met yoga: ook de zonnegroet is een goede manier om je dag te beginnen.


Zorg er verder voor dat je niet te veel aan  zuivel, gluten (eiwit wat natuurlijk voorkomt in bepaalde graansoorten), suiker, cafeïne, alcohol, “processed” voedsel, rood vlees, soja, pinda's en maïs binnen krijgt.
Maar eet vooral verse groenten, niet-gluten granen, seizoensgebonden vruchten, noten, zaden en drink voldoende water!

Laat de lente maar komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten