maandag 21 mei 2012

Perfectly imperfect


Hoeveel van ons kunnen oprecht zeggen dat ze echt van hun eigen lichaam houden?  


We kunnen heel veeleisend zijn ten opzichte van ons lichaam, vooral als het gaat om ons uiterlijk... We hebben een “perfect”  beeld in ons hoofd, waaraan we volgens onszelf zouden moeten voldoen: We willen slanker, langer of meer gespierd zijn en wanneer we dat bereikt hebben kunnen we pas een goede relatie hebben, bij die bepaalde groep mensen horen, of eindelijk die carrière bereiken. 
Misschien heb je het gevoel soms in "oorlog" te zijn met je lichaam:  je dwingt jezelf die training te doen die je eigenlijk niet echt wilt doen en je eet het voedsel waarvan je eigenlijk niet echt geniet.
Uit onderzoek is gebleken dat sport en veranderen van eetgewoontes goede dingen voor ons kunnen doen, maar dan ook alleen wanneer het bewust en met aandacht voor ons lichaam gebeurd.

Door Hatha yoga ben ik mij gaan beseffen hoe losgekoppeld wij van ons lichaam kunnen zijn.
Wanneer je yoga beoefent, leer je om je ademhaling te verbinden met je bewegingen. 
Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn. Door de houdingen word je je bewust van wie je bent en hoe je in elkaar zit. 
Een regelmatige beoefening van yoga zorgt voor een stralend gezond lichaam, een heldere, geconcentreerde geest en een gebalanceerde samenwerking van lichaam en geest.
 Dát maakt je gezond. 

Er wordt vaak gedacht dat yoga alleen maar ontspannend of zweverig is. Daarom vind ik het belangrijk om mijn Hatha yogalessen met beide benen op de grond te geven.  Ook presteren is in onze samenleving een groot ding. In de yoga probeer je dat (ego) en je gedachten juist los te laten. Je wordt bewust van wat er in je lichaam gebeurd tijdens de houdingen en bent daar toeschouwer van. 
Door bewust te zijn van je ademhaling breng je jezelf rust en verbinding.
 Hoe meer verbinding met jezelf je krijgt, hoe beter de keuzes die je maakt zullen zijn. 
Uiteindelijk zal door yoga je motivatie veranderen: in plaats van je lichaam te willen veranderen, zul je je gewoon lekker in je vel willen voelen. Je verandert je eetgewoontes niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om je lichaam te voeden met het voedsel dat het echt nodig heeft.

Wanneer onze geest en lichaam verbonden zijn, zullen ze niet meer in "oorlog" met elkaar zijn, omdat ze dan willen wat voor hen allebei goed is. Ook op andere gebieden in je leven, zoals werk, relaties en levensstijl. Je zult merken dat je de kracht hebt om uit die slechte relatie te stappen of dat je eindelijk je ware passie achterna durft te jagen in plaats in die baan te blijven waar je niet gelukkig van wordt.“You can search throughout the entire universe for someone who is more deserving of your love and affection than you are yourself, and that person is not to be found anywhere. You yourself, as much as anybody in the entire universe deserve your love and affection."  – Buddha
Foto Glamour USGeen opmerkingen:

Een reactie posten