dinsdag 24 juli 2012

Monkey Mind

Heb je ook weleens het gevoel dat je gedachtes met 1000 km per uur door je hoofd razen en je deze gewoon niet kunt stoppen?
In het boeddhisme wordt ons druk en volle hoofd ook wel Monkey Mind genoemd. Dat wil zeggen dat onze geest als het ware als een aap rond slingert van gedachte naar gedachte (en gedachte en gedachte en….) Alleen deze aap is ook nog eens dronken en wordt gestoken door een wesp…  Dat maakt de dronken, door een wesp gestoken aap helemaal gek!
DAT is de staat waarin onze geest vaak verkeert.
Psychologen hebben hier onderzoek naar gedaan en kwamen met het volgende:  gemiddeld hebben we zo'n 60.000 (!!!) gedachtes per dag. 95% van die gedachtes zijn telkens dezelfde en 80% van die gedachtes zijn negatief.


Bij een Monkey Mind is de geest gescheiden van het lichaam of afgeleid van het moment. Je bent niet bewust en niet in het nu. Om de aap te temmen kun je de gedachtes die opkomen observeren, zonder te oordelen.
Tijdens meditatie kun je je gedachtes niet uitschakelen. Ook de meest geoefende yogi heeft gedachtes die opkomen, maar heeft geleerd er niets mee te doen. Hij laat de gedachte als het ware als een wolkje voorbij drijven.
Een trucje om dit voor elkaar te krijgen is je aandacht terug te brengen naar je ademhaling en je zult merken dat de gedachte rustig uit je hoofd verdwijnt.  Je komt als het ware in het nu terecht.
Het is fysiek onmogelijk om je tegelijkertijd te focussen op je ademhaling en te denken.  Wat kan helpen is bij iedere ademhaling (in & uit) de volgende zinnen in je zelf te herhalen:


Ik adem in en ben mij bewust van mijn inademing
Ik adem uit en ben mij bewust van mijn uitademing

Na een tijdje kun je dit verkorten naar:

In
Uit

Ook zal het focussen op je ademhaling je helpen bij het aannemen van de asana’s (yogahoudingen) tijdens yoga.
Wanneer je een moeilijke houding aanneemt tijdens de yoga, is het heel normaal dat je soms weerstand of ongemak (de aap) voelt. Direct komen er dan gedachtes in je hoofd op als: "Pfff hoe lang nog, wat een rothouding, wat voelen mijn spieren stijf" enz. Probeer nu in plaats van op te geven je aandacht vanuit je hoofd (gedachtes) naar je ademhaling te verplaatsen en wat langer dan normaal uit te ademen.
Op die manier breng je ontspanning aan en in je lichaam en zul je merken dat je de houding steeds iets makkelijker, langer en ook steeds verder kunt aannemen. Dit komt doordat lange uitademingen je lichaam helpen om te ontspannen.  Adem hierbij wel altijd in en uit door je neus: op die manier verlies je geen energie en help je je zenuwstelsel rustig te worden.

Hou vooral je adem niet in tijdens moeilijke houdingen, maar houd je adem stabiel en diep, zoveel mogelijk in je onderbuik. Waarom? Terwijl je inademt voorziet iedere ademhaling je lichaam van verse zuurstof, dit brengt energie in je lichaam en spieren, waardoor je meer kracht krijgt en die moeilijke houdingen dus makkelijker vol te houden zullen zijn.
Diep adem halen geeft dus zowel ontspanning als energie, het kalmeert je zenuwstelsel en helpt je lichaam stress tegen te gaan.

Een fijn geschreven en duidelijk boek wat je kan helpen bij het temmen van die aap is Mindfulness van Thich Nhat Hanh.Geen opmerkingen:

Een reactie posten