maandag 3 september 2012

Ayurveda

Omdat ik vorige week met succes een cursus Ayurvedische massage heb afgerond, heb ik mij de laatste tijd verdiept in de Ayurveda.
Ik heb veel geleerd en vind het vooral een ontzettend interessant onderwerp, daarom wil ik er graag een blog aanwijden
J

Ayurveda is een meer dan 5000 jaar oude holistische Indiase gezondheidswetenschap.  Het is de zuster wetenschap van yoga en deelt dezelfde doelen: een fysieke, spirituele en emotionele balans.
Indiase monniken zochten  naar nieuwe manieren om gezond te blijven.
Gedurende duizenden jaren verzamelden zij al hun conclusies en adviezen en bewaarden deze voor toekomstige generaties.
Deze verzameling van kennis werd bekend als de "wetenschap of kennis van het leven '- Ayurveda.

Ayur = Sanskriet voor leven
Veda  = Sanskriet voor kennis of wetenschap

De boodschap van Ayurveda is in één zin samengevat: ‘weet wie je bent’.

Doordat men vroeger langer en verder moest reizen om toegang tot medische hulp te krijgen, hadden onze voorouders een dieper bewustzijn van hun lichaam, waardoor ze de kleinste veranderingen in hun gezondheid opmerkten en passende maatregelen konden nemen om gezond te blijven.
Tegenwoordig kan iedereen (in het Westen) in een mum van tijd in het ziekenhuis zijn. Iets wat een luxe is en waar we blij om mogen zijn, alleen brengt het als nadeel mee dat wij niet meer zelf aanvoelen of en wat er mis is. We vertrouwen nu voornamelijk op externe signalen en leggen de verantwoordelijkheid voor onze gezondheid bij artsen, die niet naar het hele lichaam kijken maar allemaal hun eigen specialismes hebben. Onze eigen bewustwording - de meest efficiënte diagnose – wordt bijna niet meer opgemerkt, laat staan gebruikt. Overal bestaan tegenwoordig medicijnen voor, welke we dan ook in grote getalen innemen.
Helaas
, geeft deze methode ons bijna nooit ons zo gewilde natuurlijk welzijn terug.


In India is de Ayurveda een uitgebreid toegepaste geneeskunde, erkend door de overheid en onderwezen op universiteiten. Het is ook heel gewoon naar de Ayurvedische vaidya (arts) te gaan. Wat wij reguliere geneeskunde noemen heet daar ‘Westerse geneeskunde’.
De Ayurveda dankt haar populariteit aan de wijze waarop zij de mens holistisch (als één geheel) benadert.
Hoe is Ayurveda anders dan de moderne geneeskunde?
• In de Ayurveda is ieder mens uniek en er is geen dieet of levensstijl wat voor iedereen werkt.
• Preventie is de sleutel. Ayurveda richt zich op adviseren en begeleiden om fysieke en emotionele gezondheid te behouden.
• Voeding en levensstijl worden beschouwd als het belangrijkste medicijn.
Als je naar een Ayurvedische arts gaat met een klacht, heb je meer kans om te vertrekken met een kookrecept dan een recept voor pillen.

Hoe werkt Ayurveda?
Alles in het universum bestaat uit de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte (ether). De mens bevat dezelfde vijf elementen in verschillende hoeveelheden. Er zijn drie doshas of constituties in de Ayurveda: Vata, Pitta en Kapha.

Vata dosha
Bestaat uit de elementen lucht en ruimte.
Vata staat voor zo’n beetje alles in het lichaam.
De kenmerken van Vata zijn licht, droog, luchtig, snel en koud. Vata mensen zijn erg lang of klein. Ze hebben asymmetrische kenmerken. Wanneer Vata mensen in balans zijn, zijn ze creatief en eenvoudig aan te passen. Ze hebben een geweldige manier met woorden.
Als Vata mensen uit balans zijn, leidt dit tot angst en bezorgdheid.
Pitta dosha
Bestaat uit de elementen vuur en water.
Pitta staat voor de spijsvertering, voeding, stofwisseling en lichaamstemperatuur.
De kenmerken van Pitta zijn heet, scherp en zuur. Pitta mensen hebben een sterke spijsvertering. Hun bouw is atletisch. Wanneer Pitta mensen in balans zijn, zijn ze intelligent en scherp. Wanneer uit balans, zijn ze warm en snel boos.
Pitta mensen neigen naar huiduitslag.
Kapha doshaBestaat uit de elementen aarde en water. Kapha staat o.a. voor onze botten, spieren, tanden en pezen. De kenmerken van Kapha zijn langzaam, zwaar, vet en koud. Wanneer Kapha mensen in balans zijn, zijn ze liefdevol, verzorgend en geaard. Wanneer uit balans, zijn ze behoeftig, melancholisch en zwaar in lichaam en geest.

Net zoals we dus alle elementen bevatten, bevatten  we Vata, Pitta en Kapha ook, maar in verschillende mate. Onze dosha wordt bepaald op het moment van de conceptie.
Dit is net als onze vingerafdruk, waar we mee geboren worden en nooit veranderd. De meeste mensen zijn dominant in twee van de dosha's.

Wil je jouw dosha  bepalen, klik dan op de link http://www.ayurveda-test.com/test.php


Zoals net al genoemd heb ik onlangs een Ayurvedische oliemassage (Abhyanga) cursus afgerond.
Een van de behandelingsmethoden in Ayurveda is massage. Wat houdt zo’n massage nou eigenlijk in?
Het belangrijkste (en daar is de Ayurvedische massage werkelijk uniek in) zijn de kruidenoliën die bij de massage gebruikt worden. De olie fungeert niet - zoals bij een westerse massage  - alleen als ‘wrijfmiddel’, maar heeft een specifiek geneeskrachtige werking. Het zijn dan ook niet de ‘gewone’ oliën zoals wij ze kennen. Ze worden allemaal samengesteld op basis van oude recepten van vaak wel 2000 jaar of ouder. De olie bestaat uit kruiden, die in een basisolie (meestal sesam) te weken gelegd worden. Tijdens dat inwekingsproces worden de kruiden verder bewerkt. Uiteindelijk ontstaat er een speciale olie met een geneeskracht.  Zo zijn er enkele honderden oliën.

Hetgeen wat ik geleerd heb tijdens de cursus is natuurlijk nog maar het topje van de immense ijsberg, maar toch kan ook deze massage iedereen wat brengen!
Het is een
volledige lichaamsmassage welke lichamelijke en geestelijke ontspanning geeft, de weerstand verhoogt en een goede nachtrust bevordert.
Verdere voordelen die kunnen worden verwacht zijn:

• Verkrijgen van meer energie
• Bevordering van doorbloeding
• Smering van de gewrichten, verlichting van spierspanning
• Bestrijding van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
• Hulp bij afvoer gifstoffen
• Zachtere, gladdere huid

Genoeg redenen om jezelf eens een massage cadeau te doen!
Als je geïnteresseerd bent : Hou mijn site of Facebookpagina in de gaten voor meer informatie…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten