maandag 11 juni 2012

Yoga: de mythes & waarheden

Het leven neemt allerlei wendingen en kent ups en downs. Dat maakt ons leven spannend, gelukkig, soms verdrietig, maar absoluut de moeite waard!
Alles verandert continu en we hebben eigenlijk niets zelf in de hand… We kunnen alleen maar
bepalen hoe we reageren, hoe we ons voelen en hoe we
ons zelf en de wereld zien.
Dit wordt mij door yoga en meditatie steeds duidelijker, hoewel ik mijzelf hier ook nog vaak aan moet herinneren.
Yoga inspireert mij om een beter, meer bewust en geaard mens te zijn.

"Yoga is your own self-reliant system that provides whatever you need to be healthy, as a whole person, which includes all together your mind, body, spirituality, and happiness.
All the tools are right there, and you already have them."
Tara Stiles


Yoga leert je om naar je lichaam te luisteren
Ons lichaam geeft altijd aan wat er werkelijk aan de hand is met ons. Het lichaam is het instrument van het bewustzijn en vertelt ons wanneer we rustiger aan moeten doen, meer water moeten drinken, gezonder eten, enz. Het is aan ons om te luisteren. Wanneer je je innerlijke stem negeert en je verzet tegen jezelf, bouw je stress op. En, zoals ik in mijn vorige blog al vertelde, wanneer je troep in je lichaam stopt, komt er ook troep uit. Dit geldt voor voedsel maar ook voor gedachten en gedrag.

Practice, not Perfect
Wanneer ik over yoga praat met iemand die het nog nooit geprobeerd heeft,  is de meest voorkomende reactie:  "Het is niets voor mij want ik ben niet lenig, ik kan niet eens bij mijn tenen". Door foto’s van yogi's in de meest ingewikkelde houdingen denkt men dat flexibiliteit een voorwaarde of een doel in de yoga is. Dit is absoluut niet waar!! Je hoeft niet flexibel te zijn voor yoga: als je niet bij je tenen komt, dan kun je altijd je knieën buigen. Yoga is een proces om jezelf te leren kennen. Wanneer je in jezelf gelooft, je beweegt met behulp van je adem en je  geduldig bent, zul je zien hoe die onmogelijke houding langzaam wel mogelijk wordt!

Hou van jezelf
Yoga leert je om jezelf niet  te vergelijken met anderen. Door jezelf met anderen te vergelijken, beperk je je eigen capaciteiten. Je bent uniek en niemand kan doen of zijn wat jij bent! Het leren van jezelf te houden is onderdeel van de yoga-reis.

Hou van het leven
Nog een veel voorkomend vooroordeel is dat je een hippie bent wanneer je aan yoga doet.
Yoga
brengt
rust in en
waardering voor het leven, je sluit vrede met wie je bent en leeft in het moment. Voor sommige mensen gaat dit samen met regenbogen, blote voeten, muesli en tofu ;-) maar dit is echt geen regel!

Wat yoga je verder brengt
Fysiek:  vermindert hart-& vaatziekten, verlaagt de bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker waarden, verbetert flexibiliteit, kracht en lichaamshouding,  vermindert chronische pijn, helpt je lichaam bij de afvoer van afvalstoffen en verhoogt het immuunsysteem.
Mentaal:  vermindert symptomen van depressie (verhoogt serotonine gehalte, het gelukshormoon), angst, dwangneurosen en schizofrenie, vermindert aanmaak van stresshormonen adrenaline en cortisol en leert je om te gaan met stress.

Wat je vaak hoort is dat men denkt dat je tijdens een yogales geen “echte”  workout krijgt.
Yoga is juist een complete workout, van lichaam en geest. Al je spieren, maar ook je organen, het zenuwstelsel en klieren worden geactiveerd.
Ook tijdens een yogales zul je zweten en een verhoogde hartslag hebben!Misschien lijkt het door dit blog alsof ik alle punten hierboven volledig onder de knie heb, maar dat is absoluut niet waar!
Toen ik een jaar of 5 geleden startte met yoga dacht ook ik dat je lenig moest zijn. En dat is iets wat ik van nature absoluut niet ben! Sommige dagen zit ik beter in mijn vel dan anderen en ook dat merk ik tijdens de houdingen. Wanneer ik gemakkelijker of verder in een houding kom, ben ik blij en trots!
Tijdens het mediteren gluur ik soms door mijn wimpers naar de klok om te zien hoelang ik al bezig ben… Maar ik weet inmiddels wel dat het er niet om gaat hoelang je mediteert, maar om de stilte tussen mijn gedachten en het focussen op mijn ademhaling.
Het lesgeven is best nog een beetje spannend, ook al ziet het er niet zo uit ;-) Ondanks dat ik al een tijd aan yoga doe, is (yoga)les geven totaal anders en nieuw voor mij.

Ik maak fouten en ga op mijn bek. Het gaat erom op welke manier je jezelf opraapt en
dat je  leert van je fouten. Iedereen zit  in het proces van het zoeken naar zichzelf, je “shit”  opruimen en ik weet dat yoga mij daarbij helpt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten