dinsdag 26 februari 2013

Dingen die yoga voor mij verpest heeft….

Touwtjes in handen willen houden
Voorheen wilde ik alles gepland en geregeld hebben. Hoewel dit nog steeds wel in mijn karakter zit, laat ik mij er niet meer  zo door leiden. Ellenlange “To do” lijstjes vind je bij mij niet meer. “Wat er moet gebeuren, zal vanzelf gebeuren” is nu meer mijn motto. Natuurlijk heb ik af en toe nog wel een spiekbriefje nodig, maar lange lijsten die alleen maar druk veroorzaken doe ik niet meer aan.


Het negeren van ongemak
Soms is het makkelijker te doen of er niets aan de hand is. Helaas kan ik dat niet meer.
Ik wil weten waar het vandaan komt en wat ik eraan kan doen?! Soms zou het best wat tijd schelen als ik gewoon op mijn tanden zou bijten en door zou gaan.
Boosheid
Ok, ik geef toe dat ik soms best fijn vind om boos te worden om iets (onbenulligs) en dan eens goed stoom af te blazen. Het geeft zelfs meer voldoening dan het afvinken van die lange “To do” lijst, maar die voldoening komt wel met een prijs: slapeloze nachten, stress en afleiding van wat er werkelijk toe doet.  Tegenwoordig probeer ik eerst diep in te ademen, tot 10 te tellen en de ander te laten razen. Op die manier lopen ruzies ook niet uit de hand en kun je later misschien wel tot iets constructiefs komen, samen.


Verspilde energie
Net als de hierboven genoemde boosheid is piekeren zonde van je tijd en energie. Dat weten we allemaal, maar toch doen we het. Zorgt piekeren,  irritatie of confrontatie ervoor dat  je verder komt, of leidt dit je juist af van de dingen die echt belangrijk zijn – gezond en lekker eten, een interessant gesprek of 8 uur slaap.
Ook dit heeft yoga natuurlijk niet in zijn geheel voor mij verpest, maar ik probeer mijzelf zoveel mogelijk  te weerhouden van onnodige irritatie of te stressen om dingen waar je toch niets aan kunt veranderen. Ik probeer mij terug te trekken, weer diep te ademen en naar het grotere plaatje te kijken. Of eens helemaal  niet naar het plaatje te kijken…  Het leven is te kort om je te laten leiden door dingen die je alleen maar tegenwerken!
Eten
Mijn hele blik op voeding en ook mijn manier van eten is sterk veranderd!
Door yoga ben ik bewuster gaan eten; wat eet ik en waarom.
Het fijne hiervan is dat ik heel veel nieuwe dingen heb ontdekt en ik zelfs kan zeggen dat ik lekkerder en afwisselender ben gaan eten.
Het lastige hiervan is hoe de omgeving hier soms op reageert. De keuzes die je gemaakt hebt te moeten verdedigen, terwijl jij anderen ook niet aanvalt op hun keuzes was vooral in het begin erg vermoeiend. Inmiddels heb ik wel geleerd hier wat beter mee om te gaan.


 
Ok, om dit niet een al te negatief blog te laten zijn over yoga ;-) wil ik ook nog wat dingen aangeven die yoga NIET voor mij verpest heeft:
Mijn concentratievermogen en het vermogen mezelf te kalmeren, mijn gevoel van eigenwaarde, mijn flexibiliteit en kracht, mijn verantwoordelijkheidsgevoel, mijn fantasie en bovenal mijn geluk en gevoel voor humor!

Kortom: Door yoga ben ik veranderd.
Op een goede manier, al zeg ik het zelf, hoewel er ook zeker dingen zijn die deze yoga gerelateerde veranderingen er niet gemakkelijker opgemaakt hebben.
Laatst zat ik met een vriendin te filosoferen over het “leven”. Dit zijn van die gesprekken waar ik van hou en blij van word! Maar ook van die gesprekken dat je na afloop pijn in je keel en hoofdpijn hebt van het vele praten… haha :-D We kwamen al snel tot de conclusie dat het heel fijn is dat we steeds bewuster worden, als mens in het groter geheel maar ook als individu, maar dat dit voor datzelfde individu ook wel lastig kan zijn. Het is heel fijn om bewust over dingen na te denken, betere keuzes te maken voor jezelf maar ook voor de aarde. Ik krijg hieruit veel energie en voldoening. Maar de keerzijde is ook dat je door die bewustwording ook met je neus wordt gedrukt op de feiten die niet goed zijn, of de dingen die nog veel meer tijd nodig hebben om te verbeteren. Dit levert de nodige frustratie op, wat ik dan via yoga gelukkig weer snel kwijt raak haha!

Ondanks die frustratie heb ik geleerd dat alles en iedereen zijn eigen weg heeft in het leven. Zoals ik al in mijn vorige blog aangaf heb ook ik een haat-liefde relatie met verandering. Maar soms kun je het gewoon niet tegenhouden. Diep van binnen voel je dat je een nieuwe richting moet kiezen. Dit gevoel kan best al een tijd aan je knagen, maar de moed om ook daadwerkelijk van richting te veranderen kan best moeilijk te verkrijgen zijn.
Toch is verandering heel natuurlijk. Net als de natuur veranderen wij ook constant, het draait om geboorte en wedergeboorte, dat kun je niet tegenhouden. Of we het willen erkennen of niet het is alleen maar logisch om onze oude gewoontes en gedachtes af te schudden en er naar te streven om betere en nieuwere versies van onszelf te worden! Dit doen we wel in de rest van ons leven; we kopen een groter huis, een mooiere auto, dat nieuwe model iPhone, maar toch vinden we het lastig om onszelf te “updaten”…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten