dinsdag 26 maart 2013

Viva Veggies!

Mijn schoonouders zijn de gelukkige en trotse eigenaars van hun eigen fruit & groente moestuin. Zij eten het hele jaar door uit eigen tuin. Volledig biologisch en met de seizoenen mee!
Het is mijn droom om deze tuin ooit voort te mogen zetten, hoewel ik dan eerst wel in de leer mag bij mijn schoonvader…
Voor nu rommel ik wat aan met de ruimte die ik nu tot mijn beschikking heb in onze tuin. Iedere zomer eten we sla, tomaten, komkommer, paprika en verschillende kruiden uit eigen tuin. Dit jaar wil ik ook wat supergezonde kiemgroente gaan proberen.


Wat is er nu leuker (en smaakt beter) dan groente uit eigen tuin verbouwen, bereiden en eten?!
Op je balkon, terras of in de tuin, of het nu een moestuin of tuintje is, je kunt een heel seizoen genieten van biologisch veggies uit eigen tuin
J
En als je echt geen ruimte hebt voor groente, dan kun je altijd alleen wat kruiden planten. Verse kruiden geven een heerlijke smaak aan allerlei gerechten. Of wat dacht je van verse muntthee of mojito uit eigen tuin!
Er is altijd wel ergens een vrij plekje om dit op te hangen:


Denk nou niet dat alleen mensen met groene vingers een prachtige oogst voor elkaar krijgen. Iedereen lukt dit, helemaal met deze gebruiks- en milieuvriendelijke tuintips:

·       Grote potten kunnen heel zwaar worden en moeilijk te verplaatsen wanneer ze helemaal gevuld zijn met grond en planten. Vul 1/3 van de pot met piepschuim verpakkingsmateriaal en deze zal veel lichter zijn.
Het verpakkingsmateriaal helpt ook tegen wortelrot en isoleert tegelijkertijd.

·       Giet kokend water op onkruid om het te laten verdwijnen.

·       Wanneer je in een bosrijke omgeving woont, met herten of andere wilde dieren in de buurt die je groente en planten ook erg lekker vinden: plant dan een stinkende sneaker.
De sterke geur van mens is een natuurlijke manier om wilde dieren af te schrikken.

·       Gebruik organische insecticiden en herbiciden. Neem een natuurlijk product dat een mix van geurige essentiële oliën gebruikt om insecten en onkruid tegen te gaan, maar veilig te gebruiken is rond kinderen en huisdieren.

·       Recycle blikjes. Snijd met de blikopener de boven-en onderkant van het blikje en plaats deze om kleine plantjes heen, zodat deze zaailingen worden beschermd.

·       Een gemakkelijke en gratis manier om te weten wat waar precies groeit in je tuin is houten verf roerstaafjes recyclen en te gebruiken als tuin markers. Schrijf de plant naam op het staafje met een permanente viltstift en plaats in de grond.

Wanneer je kinderen hun eigen groente laat kweken en wanneer ze mee helpen met het koken van die zelfgekweekte groente, zullen ze (later) veel gezondere voedingskeuzes maken.
Zo worden ze bewust van waar hun eten vandaan komt in plaats van: groente zit in plastic en komt uit de supermarkt. Dit geldt natuurlijk ook voor vlees. Hoeveel kinderen weten tegenwoordig niet meer waar kipnuggets vandaan komen?!
Jamie Oliver heeft een mooi TED praatje gehouden over hoe belangrijk bewustwording op het gebied van voeding is voor kinderen.


Naast de schoenenzak hierboven zijn er nog vele andere manieren om wat greens te kweken wanneer je geen tuin hebt.
In een wijnvat

 
Aan de muur, in bloembakken

 
In wijnkistjes

 


Een leuke site waar je ideeën kunt op doen is: https://www.goedboerenindestad.nl/groenten/

Wil je het ook eens proberen? Op deze site kun je biologische zaden bestellen: http://www.bolster.nl/

Tenslotte nog een filmpje waar heel duidelijk te zien is hoe zeer het “boeren”  is veranderd de afgelopen decennia, met een happy ending die hopelijk ooit echt weer werkelijkheid wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten