maandag 28 januari 2013

A change would do you good!

Verandering, een woord waar ik vroeger niets van moest hebben…Ik weet dat ik hier niet alleen in ben. Voor de meesten van ons, zijn (grote) veranderingen in het leven beangstigend. Maar hoe komt dit eigenlijk?
Veranderingen brengen onzekerheid met zich mee en wij willen zekerheid!  Dit geeft ons het gevoel in controle te zijn.
Als we met onzekerheid geconfronteerd worden zullen we proberen weerstand te bieden en het te bestrijden, maar dit maakt het alleen maar erger. Hoe strakker je de teugels vast houdt, hoe onbestuurbaarder het paard wordt. Het beste wat je kunt doen is om het gewoon te laten gebeuren, de teugels te laten vieren en met de stroom meegaan.
Dit betekent natuurlijk niet dat je elke verandering die op je weg komt zomaar moet accepteren, maar als je eenmaal midden in het proces van verandering zit, kun je je het beste overgeven aan de natuurlijke koers in plaats van weerstand te bieden en er tegen te vechten tot het einde.
Accepteren.
 
 
Acceptatie nog zo’n woord waar ik de kriebels van kreeg…
Ik zag accepteren als iets zwaks, toegeven: maar ik laat toch niet over mij heen lopen!
Maar we kunnen niets veranderen totdat we accepteren.
Er zijn twee manieren om verandering te creëren: Je kunt ervoor kiezen iets te accepteren zoals het is of je kiest ervoor om het te veranderen.
Beide zijn keuzes en beide zijn acties.
Acceptatie klinkt als het tegenovergestelde van verandering, maar dat is niet zo.
Het tegenovergestelde van verandering is weerstand, de onwil om de werkelijkheid te zien zoals die is. Stel dat je relatie uitgaat, dan kun je ervoor kiezen om al je energie te steken in het zwartmaken van je ex en alle schuld bij hem of haar neerleggen of je kunt de situatie accepteren zoals hij is en je concentreren op je nieuwe spannende toekomst.
In dit geval is acceptatie niet het toegeven aan of verdragen van andermans kuren, maar het accepteren van het feit dat iedereen op zijn of haar manier probeert het beste uit het leven te halen. Je kiest ervoor om verantwoordelijk te zijn voor je eigen geluk en verder te gaan met zo min mogelijk wrok. Acceptatie zorgt ervoor dat je leert van de fouten die je gemaakt hebt, zodat je uiteindelijk sterker uit deze vervelende situatie komt. 
 
Ik kom er steeds meer achter dat verandering iets goeds is. Het helpt je te leren en te groeien, om jezelf als persoon meer te begrijpen. Als alles bij het oude blijft, hoe groei je dan als persoon?
Veranderingen brengen ook spanning in het leven.
Stel je eens voor hoe saai het leven zou zijn als je wist wat er iedere dag ging gebeuren!

Het hele leven is verandering. Alles is voortdurend in beweging en niets blijft hetzelfde. Hoe eerder je veranderingen als iets positiefs kunt zien en het verzet kunt loslaten, hoe beter je je gaat voelen en hoe gemakkelijker je leven wordt.
 
Go with the flow, let go of worries of the past or for the future,  just be & enjoy the ride!
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten