donderdag 9 februari 2012

Bij de beesten af?!

Onlangs las ik een artikel over het effect dat huisdieren hebben op onze gezondheid. Er is bewezen dat het bezit van een huisdier de bloeddruk kan verlagen, mensen met huisdieren bewegen meer en ook de psychische gezondheid verbetert aanzienlijk. Huisdieren zorgen voor stressvermindering, bieden comfort, een gevoel van veiligheid, onvoorwaardelijke liefde, speelsheid en zijn een zeer trouw gezelschap.
Hoe vaak lezen we niet in de kranten over honden die ons beschermen tegen een indringer of katten die waarschuwen wanneer er brand is?!

Maar ook wilde dieren schieten ons te hulp, zoals een school dolfijnen in Nieuw-Zeeland, die een groep zwemmers beschermd hebben tegen een grote witte haai. De dolfijnen dreven de zwemmers bij elkaar en vormden een kring om hen heen, sloegen met hun staarten en hebben zo de haai op afstand gehouden tot een reddingsboot arriveerde.
Of het verhaal van een 3-jarige jongen in de Brookfield Zoo in Chicago die over een hek klom en bijna 20 meter naar beneden in een kuil viel, op zijn hoofd en bewusteloos raakte. Niet alleen was hij gewond, maar hij was terecht gekomen in de behuizing van zeven laaglandgorilla's - enorm sterke dieren, die kunnen uitgroeien tot meer dan 400 kilo. Een moeder gorilla met de naam Binti Jua pakte voorzichtig de jongen op en droeg hem naar de deur waar het personeel en de hulpdiensten hem konden bereiken.

Deze daden van moed en onbaatzuchtigheid herinneren ons eraan hoeveel we gemeen hebben met dieren, en hoeveel mensen vaak de intelligentie en emoties van andere wezens onderschatten!
Een prachtig boek wat ik hierover gelezen heb is:


                                                                   Trees, Joep  & Mia

 
Nina
   
                                            
Verder kwam ik een prachtig verhaal tegen op deze YouTube video, die ik jullie niet wil onthouden:

Een team van walvisliefhebbers en -wetenschappers kwamen in de Zee van Cortez bij Mexico een bultrug tegen die hopeloos verstrikt was in visnetten, zo ernstig dat ze niet veel langer had geleefd zonder hulp om los te komen! Een lid van het team zwom naar haar toe en probeerde haar te ontwarren. Uiteindelijk heeft het team de boot naast haar getrokken en hebben ze met zijn allen vin voor vin los gemaakt. Na meer dan een half uur snijden en wroeten kwam de walvis eindelijk vrij!
Het team was erg uitgelaten om deze bijzondere ontmoeting met goede afloop, maar kreeg al snel een tweede verrassing - een prachtige show van een euforische maar ook diep dankbare walvis!

                                                                 

                                 Foto uit eigen archief; gemaakt in Kaikoura, Nieuw Zeeland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten