vrijdag 29 mei 2015

Groene baby

Ik las eens ergens:
“Ons lichaam is ons belangrijkste thuis, ons huis is ons tweede thuis en de aarde is ons derde thuis.”Daarom moeten we voor alle drie goed zorgen en je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen…

Het is nu 9 maanden geleden dat ons kleine, lieve, blije meisje geboren werd. Alle clichés zijn zo waar! Je hele wereld verandert en staat op zijn kop, zodra je mama wordt. 
De eerste maanden stonden vooral in het teken van elkaar goed leren kennen, een ritme vinden en wennen aan ons nieuwbakken gezinsleven
J
Bizar hoe snel zo’n kleintje verandert en wat ze leert in korte tijd… Ze kletst ons de oren van het hoofd en we hebben echt al zo’n lol met haar! Ze kruipt inmiddels de hele kamer door en is hard aan het oefenen om te gaan staan.
De laatste jaren probeerde ik al een stuk bewuster te leven, maar ik merk dat dit door de komst van ons dochtertje nog sterker geworden is.
Ik moet jullie teleurstellen, wij hebben geen hulk baby op de wereld gezet, zoals de titel van dit blog misschien doet vermoeden. Maar ik wil jullie graag wat meer vertellen over de “groene baby” keuzes die wij gemaakt hebben. 
Wasbare luiers
Ik weet nog goed dat toen ik vertelde aan een vriendin dat wij wasbare luiers gingen gebruiken, haar mond zowat open viel van verbazing.  Ze vond waarschijnlijk dat ik nu toch echt wel een beetje aan het doordraaien was door de zwangerschapshormonen en verklaarde me nog net niet voor gek ;-)
Het viel gelukkig allemaal erg mee! De ouderwetse katoenen hydrofiel luiers worden bij ons ook alleen uit de commode gehaald om dochterlief af te drogen. Als wasbare luiers gebruiken wij de Tots Bots Easyfits.
Ik kan alleen maar zeggen: IDEAAL!!

Waarom hebben wij gekozen voor wasbare luiers?
  • Allereerst dus omdat het milieuvriendelijker is dan wegwerpluiers.
  • Het duurt 100 jaar voordat een wegwerpluier vergaan is!!
  • Het scheelt zo’n 800 kg afval.
  • Het scheelt ook enorm in de portemonnee. Gemiddeld € 1000,- over de hele luierdraagperiode van je kindje.
  • En het is ook nog eens zoveel beter voor baby’s billetjes! Er zitten zoveel schadelijke chemicaliën in de standaard wegwerpluiers.
Hoe zit het met gebruiksgemak?
Ik moet eerlijk zijn: De eerste maand hebben wij ook gekozen voor wegwerpluiers. Er komt die eerste paar weken zoveel op je af en vaak past je pasgeboren kindje de wasbare luier (de verstelbare luiers die je in one size koopt) ook niet direct. Wel hebben we gekozen voor een meer milieuvriendelijke soort wegwerpluier van het merk Naty.
Maar goed, terugkomend op het gebruiksgemak van de wasbare luiers. De eerste paar keer moet je goed kijken hoe je de luier het beste aan kunt doen en waar je op moet letten om te zorgen dat ze niet doorlekken. Hier heb je heel handige filmpjes over op You Tube. Maar al snel kregen we een routine en nu kost het nog maar een paar seconden meer werk dan het wisselen van een wegwerpluier.
Vaak hoor je over baby’s die van nek tot billen helemaal onder de poep zitten (sorry voor het beeld wat je nu ongetwijfeld voor je ziet haha!). Misschien is het toeval, maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat wij dit (nog) niet hebben mee gemaakt met onze kleine meid in de Easyfits.

En wat ook een fijne bijkomstigheid is, is dat kindjes die wasbare luiers dragen over het algemeen sneller zindelijk zijn.

TIP!!! Koop je wasbare luiers in het buitenland (VS of Engeland), dat scheelt aanzienlijk in prijs!

Billendoekjes
Je kunt kiezen om wasbare billendoekjes in combinatie met water met essentiële olie te gebruiken om die heerlijke billetjes schoon te maken, maar wij hebben zelf gekozen voor de 100% biologisch afbreekbare van Naty en Water Wipes.
Als je toch kiest voor de wasbare billendoekjes (die je overigens gewoon bij de wasbare luiers was kunt gooien) dan kun je dit pakket
kopen, maar je kunt ook heel makkelijk doekjes maken van hydrofiel luiers en zelf de essentiële olie maken:
Vul een wekpot met gekookt water. Voeg daar 3 druppels tea tree en 3 druppels lavendel olie aan toe. En klaar voor gebruik!

 Babyverzorgingsproducten
Als je aan baby’s denkt, dan denk je aan Zwitsal. Tegenwoordig kun je zelfs babyparfum kopen van Zwitsal en wasverzachter met het bekende luchtje... Toch is Zwitsal niet zo huidvriendelijk als dat je zou mogen verwachten van een product wat speciaal voor baby’s gemaakt is.
Het zit vol met chemicaliën en stoffen die je echt niet op je baby’s huidje wilt smeren.
Zelf ben ik heel blij met de producten van Weleda, Burts Bees en Earth Mama, Angel Baby  (ook heel fijne zwangerschaps- en na de bevalling producten!!).
Wil je niet te veel geld uitgeven aan verzorgingsproducten dan kun je ook voor heel veel dingen extra vergine kokosolie gebruiken. Bijvoorbeeld als billenbalsem of antibacteriële crème op een wondje, gezichts crème (ook voor jezelf), massageolie, after sun en als tepelkloof crème.

Bewaren van melk (borstvoeding)
Je kunt voor afgekolfde melk speciale moedermelkzakjes kopen, maar deze zijn naast dat ze van plastic zijn en dus belastend voor het milieu, ook erg duur! Ik zelf gebruik mason jars (Amerikaanse weckpotten) met een inhoud van 125 ml (er zijn ook grotere uiteraard) om de melk per portie in te bewaren. Je kunt deze potjes ook gewoon invriezen en makkelijk meenemen omdat ze lekvrij zijn.

Speelgoed
Baby’s stoppen alles in hun mondje, daarom wil je dat het speelgoed waar ze mee spelen ook vrij van giftige stoffen en zo natuurlijkvriendelijk mogelijk is.
Een echte trend op babyspeelgoed gebied is Sophie de Giraf
.  Sophie en haar vriendjes zijn gemaakt van natuurrubber en natuurlijke eetbare verf en zijn erg goed voor de ontwikkeling van de 5 zintuigen.
Wat altijd goed is, is houten speelgoed (kijk eens bij Ikea en Hema of het merk Grimms), maar ook kunststof speelgoed hoeft niet schadelijk te zijn voor baby of milieu. Je hebt tegenwoordig ook speelgoed wat gemaakt is van 100 % gerecycled materiaal , helemaal vrij van BPA, weekmakers en andere gifstoffen.


Kleding
Veel kledingmerken hebben tegenwoordig biologisch katoen in hun assortiment. Klinkt heel mooi natuurlijk, maar wat houdt dat biokatoen nu eigenlijk precies in?
Standaard wordt katoenen kleding geproduceerd met  een extreme hoeveelheid pesticiden wat een ongezond en gevaarlijk leven veroorzaakt voor de mensen die werken in de katoenindustrie. Ook krijgen ze zo’n lage prijs voor het katoen wat weer leidt tot extreme armoede.
Biokatoen hoeft niet duurder te zijn. Bedrijven als Hema, Zeeman en H&M verkopen veel baby- en kinderkleding gemaakt van biokatoen.

Je kunt ook kiezen voor kleding van bamboe. Dit is een erg duurzaam product met veel extra’s zoals dat het veel vocht opneemt, zo zacht als zijde is, antibacterieel is en het een UV-filter heeft.
Ik heb hele leuke eco kleding gevonden op deze site.

Uitzet en meubels
Natuurlijk kun je alles nieuw kopen, maar er worden  zoveel goede spullen weggedaan of zelfs gegooid tegenwoordig.
Als je bedenkt hoe lang (of hoe kort eigenlijk) je sommige dingen gebruikt, is het best interessant om ook eens te kijken naar gebruikte spullen.  
Zo hebben wij flink kunnen besparen op een kinderwagen.  In plaats van een nieuwe wagen te kopen hebben wij een complete wagen met veel extra’s kunnen overnemen voor € 150,- van een stel die al snel een tweede kindje kregen. De kinderwagen was dus niet heel lang gebruikt en zag er uit als nieuw!
Zo bespaar je dus al snel € 1000,- of, zoals in ons geval, 2 tickets naar Bonaire ;-)

Misschien staat er nog wel een oud ladekastje in de schuur wat je kunt omtoveren tot een  commode? Hoeveel leuker is het niet om zelf iets op te knappen of een meubelstuk met een verhaal neer te zetten in plaats van de standaard babyuitzet die je in iedere Babydump (wie heeft in vredesnaam ooit die naam bedacht?!) kunt kopen? In het ledikantje waar ons kleintje ligt, heeft mijn moeder ook nog geslapen!

Zo zie je maar “groen doen” hoeft echt niet moeilijk te zijn en spaart vaak zelfs nog geld uit ook!
Maar wees eerlijk, er is toch eigenlijk geen enkele betere reden te bedenken dan die groenere, schonere toekomst voor je kinderen en kleinkinderen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten