donderdag 31 oktober 2013

Halloween

Deze week werd mij door een Amerikaanse collega gevraagd of wij vandaag in Nederland ook verkleed naar ons werk gaan en zoja, of er dan ook prijzen zijn voor het beste, meest originele kostuum?!
Mijn antwoord was dat wij hier niet echt aan Halloween doen en dus niet verkleed naar het werk gaan, maar dat wij heus niet raar op zouden kijken wanneer hij dit wel zou doen ;-)
Helaas kwam hij vanochtend gewoon in zijn dagelijkse kloffie op het werk…

Nieuwsgierig waar dit verkleedfeest precies vandaan komt, ben ik eens gaan Googlen.
We kennen allemaal de nacht van 31 oktober op 1 november als het verkleedfeest Halloween, wat voornamelijk in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada wordt gevierd. Kinderen verkleden zich, gaan langs de deuren en schreeuwen "trick or treat" naar de bewoners. Maar lang voordat men zich verkleedde en langs de deuren ging voor snoep, vierden de Kelten al het winterfeest "Samhain" dat het nieuwe jaar inluidde. In deze tijd vieren Wicca's (de natuurreligie die afstamt van het sjamanisme) Samhain nog als onderdeel van een van de acht sabbats, wat jaarfeest betekent.
Samhain betekent het einde van de zomer in Gaelic en is een overgangsperiode waarin zich mysterieuze dingen kunnen afspelen. Het is het moment waarop de sluier tussen het aardse en het hemelse het dunst is. Het is daarom de dag waarop voorouders van de Oude Religie en andere overleden dierbaren worden herdacht. Omdat het met Samhain makkelijker dan anders is om contact te maken met andere werelden wordt er nog steeds tijdens dit jaarfeest veel gebruik gemaakt van pendelen, schouwen en het lezen van tarotkaarten. Met het herdenken van onze voorouders wordt er met Samhain in het verleden gekeken, maar tegelijkertijd is het een moment om naar de toekomst te kijken. De wezen van andere werelden worden om advies voor de toekomst gevraagd.
Net als bij het begin van een nieuw jaar, is Samhain een goede tijd om aan nieuwe dingen te beginnen, angsten onder ogen te zien en  het verleden achter ons te laten. Symbolisch  kun je dit doen door op briefjes te schrijven wat je in het nieuwe jaar niet meer wilt doen of meemaken en deze dan te verbranden.


Maar waar komt het verkleden en het voor snoep langs de deuren gaan dan vandaan?
Het woord Halloween is een afgeleide van All Hallows Eve, dat Allerheiligenavond betekent. Dit is de avond vóór Allerheiligen wat op 1 november gevierd wordt. Vanuit de Keltische cultuur was All Hallows Eve de avond voor het nieuwe jaar, Oudejaarsavond.
Deze avond stond voor de overgang van geesten van overleden voorouders naar de geestenwereld. Sommige geesten gingen volgens de verhalen dwalen op Samhain. Om deze geesten af te weren droegen de Kelten maskers, een gebruik dat nu nog steeds terug te zien is en wat de oorsprong is van het verkleden met Halloween. Ook gebruikten ze een uitgeholde knol met een gloeiend kooltje erin als lantaarn om de geesten af te schrikken.
Vroeger geloofde men dat het ‘offeren’ van kleine stukjes fruit, koeken of ander voedsel hen zou beschermen tegen pesterijen van (natuur)geesten of elfen. Samhain wordt in de Wicca nog steeds met veel voedsel gevierd, maar het draait hier eerder om het geven dan, zoals bij de Halloweenviering, om het krijgen van voedsel (snoep).
In de negentiende eeuw zijn al deze gebruiken door Ierse immigranten naar Amerika gebracht. In Amerika ontdekten de immigranten dat pompoenen veel beter werken als lantaarn dan knollen. Dus de lampionnen in Amerika werden uitgeholde pompoenen met een lichtje erin en zijn inmiddels uitgegroeid tot het symbool van Halloween.


 Happy Halloween!


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten