dinsdag 17 september 2013

Vitamines

Er worden zoveel verschillende soorten vitaminen, supplementen, kruiden, pillen en andere brouwsels verkocht tegenwoordig, dat het moeilijk is om te weten wat je echt nodig heb.

We horen al jaren vanuit de media de slogan: “2 stuks groenten en 2 stuks fruit, dan hou je het een heel stuk langer uit!” dus waarom zou je extra vitamines en mineralen nemen als je je hieraan houdt?
Het antwoord is dat we uit onze voeding niet genoeg krijgen.
Uit onderzoek blijkt dat iedereen die zich netjes houdt aan de schijf van vijf zes belangrijke bouwstoffen tekort komt: vitamine A, vitamine D, ijzer, selenium, foliumzuur en zink. Dit blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum die zelf ook die schijf van vijf bedacht heeft…
Om alle voedingstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren binnen te krijgen moet je bijv. 12 porties verse groenten en fruit per dag eten! De meeste mensen halen dat niet en bouwen dus tekorten op. Daarbij zijn de tekorten gebaseerd op de vastgestelde  Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) die ooit is vastgesteld om ziektes als scheurbuik te voorkomen en dus niet om gezond en vitaal oud te worden!Om het probleem te verergeren, wordt er in de landbouw veel gebruik gemaakt van meststoffen , pesticiden en herbiciden en deze resulteren in een uitgeputte bodem. De groenten en het fruit wat daar groeit bevatten dus veel minder vitaminen en mineralen, om nog maar niet te spreken over de chemische stoffen die toegevoegd worden. Veel mensen weten ook niet dat er veel gebruik wordt gemaakt van een soort glaswol of kunstmest om de planten te laten groeien in plaats van aarde. Om een vergelijk te maken: kunstmest bestaat bijna alleen uit kalium, stikstof en fosfor. Aarde bestaat uit ongeveer 92 verschillende mineralen!
Het mooiste zou zijn wanneer iedereen kan beschikken over (voldoende) biologische producten, maar helaas is dat in de huidige wereld (nog) nauwelijks mogelijk omdat het allereerst onbetaalbaar is en het aanbod op dit moment ook niet toereikend is.

En zo kom je dan toch uit bij voedingssupplementen als een aanvulling op een gezonde voeding.
Maar welke moet je dan kiezen? Er zijn veel  synthetische nep vitamines en supplementen te koop. Deze goedkope, niet-organische vitaminen worden snel geproduceerd en speciaal voor de massaconsumptie gemaakt .
Uit onderzoek blijkt dan ook dat deze niet werken en dat velen zelfs niet verteerd worden door de darmen door de vulstoffen en materialen die worden gebruikt om ze te maken.
Welke supplementen zijn dan wel goed? Dat zijn de supplementen die op plantaardige basis zijn, uit groenten en fruit, die niet bespoten zijn en verwerkt bij lage temperatuur, zodat de oorspronkelijke voedingsstoffen behouden blijven.
Ook belangrijk is dat ze gluten- en  zuivelvrij zijn en geen vulstoffen, chemicaliën of kleurstoffen bevatten.

Waar je altijd goed bij zit zijn de zogenaamde orthomoleculaire vitamines en supplementen. Deze zijn  niet goedkoop maar ze bevatten veel meer bouwstoffen dan die Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid waar ik het hierboven al over had en dan de synthetische vitamines en supplementen die je bij de drogist kunt kopen.
Goede orthomoleculaire merken zijn o.a. Bonusan, Orthica, Ortholon, Plantina, New Chapter en AOV.

Wanneer je deze combineert met zoveel mogelijk verse, biologische seizoensgroenten en fruit (bij elke maaltijd) hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor scheurbuik  JGeen opmerkingen:

Een reactie posten