maandag 2 september 2013

Just Breathe

We doen het zo'n 23.000 keer per dag, meestal zonder erbij stil te staan.

In de yoga (asana’s, meditatie en pranayama) ligt de aandacht grotendeels op de ademhaling. Tijdens het aannemen van de asana’s, lichaamshoudingen, is het belangrijk dat je leert werken met je ademhaling. Je komt daardoor verder in de houding,  je ontspant meer en je kunt je beter concentreren. Ademhalen is zowel een lichamelijk als een geestelijk proces, het  vormt de verbinding tussen lichaam en geest.  Dit betekent dat we onze adem kunnen gebruiken om onze gemoedstoestand of fysieke toestand te beïnvloeden. Door je ademhaling bewust te verlengen en te controleren door pranayama, ademhalingsoefeningen, kun je bijvoorbeeld ontspanning of energie aan het lichaam geven. Daarnaast kun je werken aan meer balans en rust in je lichaam of het afvoeren van afvalstoffen.

Wat lichamelijke feiten over onze ademhaling:

·         Ademen door de mond kan na verloop van tijd zorgen voor inkrimping van de kaak en daar krijg je scheve tanden van of een terugval na het dragen van een beugel.
·         Ademen door de mond is de grootste oorzaak voor kinderen die slissen.
·         Het opstaan ​​'s nachts om te plassen is vaak te wijten aan het ademen met open mond. Het zorgt ervoor dat de blaas krimpt, waardoor je het gevoel  krijgt dat je naar het toilet moet.
·         Hoe meer je ademt (hyperventilatie) hoe hongeriger je zal zijn.
·         We draaien ons in onze slaap ongeveer elke 30 minuten om. Dit komt doordat onze adem iedere 30 minuten van neusgat verandert.  De neusgaten zitten dus om de beurt wat verstopt en daarom draai je op je andere zij, om het ademen wat gemakkelijker te maken.
·         De neus heeft een 4 fasen filtersysteem. Door het inademen door de mond ga je rechtstreeks naar fase 4 en sla je de eerste 3 dus over. Dit kan leiden tot keelpijn, amandelontsteking en zelfs oorontsteking.
·         Astma is vaak erfelijk en als je ermee geboren bent dan heb je het voor het leven. Echter, door middel van ademhalingsoefeningen en een verandering van externe factoren zijn in sommige gevallen de inhalator en steroïden voor de rest van het leven niet meer nodig!
·         Van onze darmen weten we dat ze erg lang zijn, maar wist je dat als je longen open en plat uitspreid ze de grootte van een tennisbaan hebben!

 
Hoe aandachtig we tijdens de yogales ook met onze ademhaling omgaan, vaak wordt dit tijdens het dagelijkse leven “vergeten”.
Aandacht besteden aan je ademhaling is een van de snelste manieren om kalm, ontspannen of juist energiek te worden. Misschien heb je gemerkt dat wanneer je je angstig of opgewonden voelt je ademhaling schokkerig, snel en oppervlakkig wordt?
De oplossing om weer rustig te worden is volledig, diep en langzaam te ademen.Wanneer je merkt dat je geest alle kanten opgaat, je gestresst raakt of je ergens zorgen om maakt, gebruik dan je ademhaling om deze gedachten weer onder controle te krijgen en rustig te worden.


Bewustwordingsoefening
Ga languit liggen. Leg een hand op je buik en een hand op je borst en concentreer je op je ademhaling. Steeds als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je de aandacht weer terug bij je ademhaling.  
Je hoeft helemaal niets aan je ademhaling te veranderen, adem gewoon zoals altijd en observeer.  
Ga eens na of je borst of juist je buik op en neer gaat tijdens de ademhaling?


Wannneer ze beiden op en neer bewegen, heb je een uitstekende ademhaling. Maar de meeste mensen zullen merken dat de ademhaling  beperkt is  tot de borst of het middenrif en dat de adem niet al te diep is. Nog voordat  de longen helemaal gevuld zijn  wordt de  lucht alweer uitgeblazen. De volledige  longinhoud wordt niet gebruikt.
 
 
Prana ademhaling
Deze ademhaling zorgt voor ontspanning en het verkrijgen van nieuwe energie (Prana betekent levensenergie).
Adem in door je neus in 6 tellen.
Houd je adem 3 tellen vast.
Adem uit door je neus in 6 tellen.
Houd je adem 3 tellen vast.

Naarmate je wat meer geoefend bent kun je de periodes langer maken, bijvoorbeeld 10,5,10,5 of 12,6,12,6.
Je kunt deze oefening doen tijdens het mediteren, wandelen of zelfs in de auto tijdens het filerijden.
“Breathe. Let go. And remind yourself that this very moment
is the only one you know you have for sure."
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten