dinsdag 16 april 2013

Chakra's

Chakra’s

In de (Hatha) yoga wordt vaak gesproken over chakra’s, maar wat zijn chakra’s nou eigenlijk precies?

Chakra is een Sanskriet woord dat letterlijk vertaalt “wiel” betekent. Chakra's zien er uit als een soort energetische trechters die als een wiel draaien.

Volgens de oude yogatraditie zijn er zeven hoofdchakra's (of energiecentra) in ons lichaam waar de belangrijkste zenuwknooppunten zitten. Het is te vergelijken met de Chinese traditionele geneeswijzen (zoals acupunctuur en -pressuur) die ook gebaseerd zijn op energiesystemen in het lichaam.
Alle chakra's spelen een belangrijke rol in het welzijn van lichaam en geest en iedere chakra heeft invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties.
Elk chakra bestaat uit twee delen:  Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ en aan de achterkant draait zijn tegenhanger. Samen vormen zij één chakra. De voorkant staat voor het ‘gevoel’, de achterkant voor de “wil”. Het is belangrijk dat de voor- en achterkant van een chakra met elkaar in balans is. Het beste is wanneer alle chakra's open en even actief zijn, alleen is dit bij de meeste mensen niet het geval.
 
 
Elk van deze zeven chakra’s wordt aangeduid met een bepaalde kleur en heeft een  eigen invloed op ons fysieke, emotionele en spirituele welzijn.
  •  Wortel Chakra - Bevindt zich het begin van onze ruggengraat en komt overeen met de kleur rood. Deze chakra heeft betrekking op ons oerinstinct om te overleven en behoefte aan veiligheid en stabiliteit.
  • Heiligbeen Chakra - Bevindt zich net onder onze navel in onze onderbuik, onder de navel. De kleur van deze chakra is oranje en heeft betrekking op seksualiteit, creativiteit, vreugde en relaties op een emotioneel niveau en onze energie en passie op een spiritueel niveau.
  • Zonnevlecht Chakra - Bevindt zich boven onze navel, in ons maaggebied. De zonnevlecht chakra speelt een belangrijke rol in de spijsvertering en komt overeen met de kleur geel. Dit chakra staat voor zelfvertrouwen,  eigenwaarde en groei en heeft betrekking op het intellect, persoonlijke macht en spirituele evolutie.
  • Hart Chakra – Bevindt zich in het midden van de borst en heeft een groene kleur. Dit chakra is helpt bij het reinigen en opruimen van geestelijke onevenwichtigheden. De belangrijkste kenmerken van het hart chakra zijn onvoorwaardelijke liefde, mededogen, innerlijke rust en welzijn.
  • Keel Chakra – Bevindt zich in onze keel en heeft een lichtblauwe kleur.  Het keel chakra regelt ons vermogen om ons uit te drukken en te communiceren, zorgt voor heldere gedachten en ideeën. Het is ook gerelateerd aan waarheid, volwassenheid, onafhankelijkheid en het vermogen om anderen te vertrouwen.
  • Voorhoofd Chakra - Bevindt zich in het centrum van ons voorhoofd, tussen onze wenkbrauwen, ook wel het Derde Oog genoemd. Het heeft een  donkerblauwe kleur en geeft ons innerlijke leiding. Dit chakra zorgt voor het ontwikkelen van intuïtieve helderheid, focus, het vrijgeven van onderdrukte emoties en het bereiken van zelfrealisatie. 
  • Kruin Chakra - Bevindt zich aan de bovenkant van ons hoofd, rond de kruin en komt overeen met de kleur violet. Dit chakra  zorgt voor het ontwakend bewustzijn, onze verbinding met spiritualiteit, pure gelukzaligheid, maar staat ook voor innerlijke en uiterlijke schoonheid.

Chakra's kunnen 'dichtzitten' waardoor blokkades in onze energie ontstaan. Om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief, wat weer tot andere problemen leidt. Via yogahoudingen en meditatie kun je bepaalde chakra's stimuleren en ze in evenwicht brengen.

In de yogalessen deze komende zomer ga ik aandacht besteden aan de chakra’s en chakra yoga.
In chakra yogalessen werk je met houdingen en oefeningen (ademhaling, ontspanning en meditatie) die doorwerken op de chakra's, ze helpen je de energiecentra in je lichaam waar te nemen, stimuleren en te versterken of  te balanceren.

Wil je meer weten over de lessen, hou dan deze week je mailbox in de gaten voor de data van de nieuwe lente/zomer serie Hatha yogalessen.
Deze zomer zal ik ook weer lessen op het strand van Rockanje geven. Binnenkort hier meer over...


Voor nu, geniet lekker van het voorjaarszonnetje!
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten